A- A+
Τι «παίζει» με το τέλος ακινήτων και τη δικαστική εμπλοκή - Πότε θα βγει απόφαση (upd)
Το αργότερο έως τις γιορτές θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε σχέση με τη δυνατότητα είσπραξης από το δημόσιο του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εμπλοκή έχει παρουσιαστεί μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους από τη ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, ενώ έδωσε εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του τέλους, παρά τη δικαστική απόφαση.

Όμως, τη Δευτέρα ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Γεράσιμος Φουρλάνος, απέρριψε το αίτημα του κ. Στουρνάρα, να εκδώσει προσωρινή διαταγή για να «παγώσει» αυτήν την απόφαση μέχρι να συζητηθεί το θέμα.

Αυτό θα γίνει την Τρίτη. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις για να βγει απόφαση, ανάλογα με την κρισιμότητα της υπόθεσης, απαιτούνται έως και 15 ημέρες. Άρα το αργότερο έως και τις αρχές Ιανουαρίου θα έχει εκδοθεί η τελική απόφαση.

Οι συνέπειες της απόφασης

Έως τότε, η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα είσπραξης λογαριασμών που περιλαμβάνουν το τέλος.

Αν τελικώς απορριφθεί η έφεση του υπουργείου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να οργανώσει μία ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να δημιουργηθεί ο μηχανισμός που θα επιτρέψει την είσπραξη του τέλους.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για το θέμα.