A- A+
Ανατροπές στις τράπεζες από το 2013: Στα χέρια της τρόικας «περνά» η πολιτική χορηγήσεων
Υπερ-εξουσίες αποκτά η τρόικα στις τράπεζες. Με τις συμφωνίες που θα υπογράψουν, θα παραδώσουν την πιστοδοτική τους πολιτική στους Επιτρόπους που θα αναλάβουν τον έλεγχο της διαδικασίας ανασυγκρότησής τους.

Οι τράπεζες θα προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δύο ή περισσότερες διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν το ρόλο του Επιτρόπου (Monitoring trustee), μέχρι την οριστική αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό τους κεφάλαιο.

Οι οίκοι που θα επιλέξει τελικώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συστήσουν ομάδες τεχνοκρατών των 15 – 20 ατόμων, που από τα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου θα εγκατασταθούν στις τράπεζες, με πρόσβαση στα …πάντα.

Μνημόνιο για τα δάνεια

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα υπογράψουν μνημόνιο με το οποίο θα παραχωρούν υπερ-εξουσίες στους επιτρόπους.

Μεταξύ των υποχρεώσεών τους, θα είναι η επανεξέταση της οργανωτικής τους δομής, με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Audit) και Διαχείρισης Ρίσκου (Risk Management).

Για το λόγο αυτό θα συσταθούν ειδικές επιτροπές εντός των διοικητικών τους συμβουλίων.

Πώς θα δίνονται χορηγήσεις

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν, η πιστοδοτική πολιτική θα ορίζει ότι όλοι οι πελάτες θα εξετάζονται δίκαια χωρίς διακρίσεις, στη βάση της πιστοληπτικής τους ικανότητας και του ρίσκου που αναλαμβάνεται.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο για την τιμολόγηση των δανείων, η οποία θα γίνεται βάση αυστηρών διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής:

  • Διάρκεια δανείου
  • Ρίσκο αθέτησης πληρωμής
  • Ποιότητα των εγγυήσεων
  • Συνολική σχέση του πελάτη με την τράπεζα
  • Κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας

Η τράπεζα, στη βάση των διεθνών πρακτικών, θα θέτει συγκεκριμένα όρια για τον προσδιορισμό του μέγιστου ύψους του δανείου που θα μπορεί να χορηγεί σε έναν ιδιώτη ή σε μία εταιρεία.

Όλες οι αιτήσεις δανείων υψηλότερων από το 0,02% των συνολικά σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων του ενεργητικού (RWA) της τράπεζας ή κάθε δάνειο που διατηρεί την έκθεση σε έναν πελάτη σε επίπεδα υψηλότερα από το 0,05% του RWA, θα αναφέρονται στον Επίτροπο, ο οποίος θα αποφασίζει τελικά για το αν θα δοθεί ή θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Τα συνδεδεμένα πρόσωπα

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί, προβλέπεται ειδική μεταχείριση για τα συνδεδεμένα με την τράπεζα πρόσωπα (υπάλληλοι, μέτοχοι, διευθυντές, μάνατζερ) και τους συγγενείς τους ή εταιρείες με τις οποίες συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ειδική αναφορά γίνεται στο μνημόνιο και για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί, η ετήσια ποσοστιαία αύξηση των δανείων σε συνδεδεμένα με την τράπεζα πρόσωπα και πολιτικά κόμματα δε θα μπορεί να είναι υψηλότερη από την αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της κάθε τράπεζας στην Ελλάδα.

Ενημέρωση κάθε 15 ημέρες

Τα στοιχεία αυτά θα στέλνονται κάθε δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων, μαζί με τις νέες αιτήσεις για χρηματοδότηση που υπερβαίνουν το 0,02% του RWA της τράπεζας.

Επίσης οι συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών δε θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερους όρους από τους λοιπούς πελάτες.

Στην περίπτωση που η συνολική έκθεση σε ένα υπάλληλο, μάνατζερ ή μέτοχο ξεπερνά ένα ποσό ίσο με τις αποδοχές πέντε ετών για διασφαλισμένα δάνεια και τις αποδοχές 6 μηνών για ακάλυπτα δάνεια, αυτό θα πρέπει να αναφέρεται στον Επίτροπο, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Τέλος, θα απαγορεύεται ρητά η χορήγηση δανείων για τη χρηματοδότηση αγοράς μετοχών ή υβριδικών τίτλων της ίδιας της τράπεζας ή άλλων τραπεζών, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο υποψήφιος δανειολήπτης.