A- A+
Ernst & Young: Στο 0,75% θα παραμείνει το επιτόκιο της ΕΚΤ έως το 2017
Στο 0,75% θα αναγκαστεί να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το βασικό της επιτόκιο τουλάχιστον έως και το 2017, εκτιμά η Ernst & Young, λειτουργώντας προς όφελος των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με την έκδοση Eurozone Forecast (EEF) Χειμώνας 2012 που δημοσιοποίησε ο οίκος, η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια της σταθερά μέχρι το 2017, καθώς είναι περισσότερο πιθανές οι αρνητικές αποκλίσεις από τις προβλέψεις για την πορεία της Ευρωζώνης, ενώ η ύφεση εκτιμάται ότι αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν του πληθωρισμού.

Το γεγονός αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση του κόστους δανεισμού για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε χαμηλά επίπεδα, εφόσον η χώρα παραμένει στην Ευρωζώνη, κάτι που κατά την Ernst & Young έχει πιθανότητες 95% να συμβεί.

Οι αναλυτές της Ernst & Young σημειώνουν ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις για την Ευρωζώνη, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διαδρομής».

Όπως επισημαίνουν σχετικά, «περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση ενός πλαισίου τραπεζικής και δημοσιονομικής ενοποίησης, η εισαγωγή κάποιας μορφής ευρωομολόγων και η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, δεν αναμένεται να διαφοροποιήσουν, στο άμεσο μέλλον, τις προοπτικές για τη ζήτηση και την ανάπτυξη».

Η διάσωση της Ελλάδας

Η αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα των επίσημων πιστωτών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ).

Μετά την επικύρωση τους, τα συμφωνηθέντα μέτρα θα επιτρέψουν τη σταδιακή αποδέσμευση, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, ποσού 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο διάσωσης.

Όπως τονίζει η Ernst & Young, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τα κεφάλαια αυτά για τη πληρωμή καθυστερημένων οφειλών και για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Όμως, ενώ τα μέτρα αυτά «απομακρύνουν» τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τον επόμενο χρόνο, δεν αντιμετωπίζουν τη μεσοπρόθεσμη κρίση χρέους» αναφέρουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Κίνδυνος από την ύφεση

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι «θα απαιτηθεί μια πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον για να διασφαλισθεί μόνιμα η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η απομείωση του χρέους των επίσημων δανειστών παραμένει ένα πραγματικό ενδεχόμενο».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ο βασικός κίνδυνος για την αριθμητική του ελληνικού χρέους είναι η ανησυχητική οικονομική συρρίκνωση. Κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή μειώθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση μετά από μείωση κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Η ανεργία βρίσκεται σήμερα στο 26% και συνεχίζει να αυξάνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά στο ΑΕΠ αυτό προβλέπεται ότι θα μειωθεί περισσότερο από 4% το 2013 μετά από μια εκτιμώμενη συρρίκνωση 6,3% το 2012.