A- A+
Με 74% κουρεύτηκαν μέσα σε 9 μήνες τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών – Έρχεται (;) κρατικοποίηση
Σε δεύτερο «κούρεμα» υποχρεώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες οι ελληνικές τράπεζες, που οδεύουν στην …αγκαλιά της τρόικας, μετρώντας ζημιές άνω των 26 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του πατριωτικού τους καθήκοντος.

Η πώληση του συνόλου των ομολόγων που διέθετε ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος στη διαδικασία της επαναγοράς, δεν αφήνει περιθώρια για την επαναφορά της καθαρής του θέσης σε θετικό έδαφος.

Με τα σημερινά δεδομένα, με εξαίρεση τον όμιλο της Alpha Bank, χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν βλέπουν το λόγο κάποιος επενδυτής να συμμετάσχει στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι θα χάσει ένα μέρος των χρημάτων του για να καλύψει τις ζημιές του …παρελθόντος.

Ως εκ τούτου, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν δύσκολο έως απίθανο να καλυφθεί η ελάχιστη συμμετοχή του 10% στις εκδόσεις μετοχών που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2013 και να αποφευχθεί η πλήρης κρατικοποίηση του συστήματος.

Το κόστος της επαναγοράς

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, με την ολοκλήρωση της επαναγοράς και την ρευστοποίηση όλων των ομολόγων από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αποκρυσταλλώθηκε και η σωρρευτική ζημιά λόγω του PSI+ και της επαναγοράς.

Συγκεκριμένα, το συνολικό πραγματικό - όχι πλέον λογιστικό - «κούρεμα» για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες ανέρχεται στο 74,3% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων που συμμετείχαν στο PSI+, φτάνοντας το 26,5 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, στην καλύτερη δυνατή περίπτωση που προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, κάτι που δεν θεωρείται πιθανό, η μείωση του λογαριασμού της ανακεφαλαιοποίησης δε θα μειωθεί περισσότερο από 6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα πέσουν το πολύ έως και τα 21 δισ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια των 3 εκ των 4 συστημικών ομίλων να διαμορφώνονται σε αρνητικά επίπεδα.