A- A+
Παίρνουν πίσω το μπόνους των αποδείξεων – Τα εναλλακτικά σενάρια – Στο «κόλπο» οι κάρτες
Χωρίς την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα έως 18.000 ευρώ θα ελάμβαναν επιστροφή φόρου 1.950 ευρώ, ποσό που θα μειωνόταν σταδιακά στη συνέχεια και θα μηδενιζόταν στις 42.000 ευρώ.

Η έκπτωση αυτή θα δινόταν στην περίπτωση που ο φορολογούμενος συγκέντρωνε αποδείξεις ίσες με το 25% των ετήσιων αποδοχών του.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν στον τρόπο πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της παροχής κινήτρων στους καταναλωτές, τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά μετά την προβλεπόμενη μείωση των φοροαπαλλαγών για διάφορες δαπάνες, όπως για παράδειγμα οι ιατρικές.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τα ακόλουθα σενάρια:

- Να δώσει κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής

- Να δώσει κίνητρα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους, χρεωστικές και πιστωτικές, ώστε να αυξήσει άμεσα τα έσοδα από τον ΦΠΑ