A- A+
Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό
Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει αλλαγές υπέρ των εργαζομένων με «μπλοκάκι», αλλά επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις προωθήθηκαν μετά από τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για να ελαφρύνει συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, πρόσθεσε βάση σε άλλες ομάδες.

Πάντως, μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες μεταβολές, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται από βουλευτές και κόμματα της συμπολίτευσης είναι μεγάλες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να μειωθεί ο στόχος για αυξημένα κατά 2,5 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το 2013.

Οι κερδισμένοι

Αναλυτικότερα, με βάση τις αλλαγές που είχαν «κλειδώσει» τη Δευτέρα, κερδίζουν οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

- Ελεύθεροι επαγγελματίες με έως 3 εργοδότες: Θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών

- Ελεύθεροι επαγγελματίες με έως 10 εργοδότες, αλλά με είσπραξη του 75% των εισοδημάτων τους από έναν: Θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών

Σημειώνεται πάντως ότι η φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών δεν θα τους επιτρέπει να δικαιολογούν επαγγελματικές δαπάνες, παρά μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Εξάλλου, εξαιρούνται από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 στα 650 ευρώ.

- Τα επιδόματα τέκνων ορίστηκαν στα 40 ευρώ για κάθε παιδί και όχι στα 40 για κάθε ένα από τα δύο πρώτα και στα 50 ευρώ για κάθε επόμενο

- Το πολυτεκνικό επίδομα αυξήθηκε από τα 450 στα 500 ευρώ

Οι χαμένοι

Βέβαια, για να συμβούν όλα τα παραπάνω, χρειάστηκε να εξευρεθούν ισοδύναμα, τα οποία επιβαρύνουν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Έτσι, το τέλος επιτηδεύματος από το 2013 από τα 500 στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, για εταιρείες που διατηρούν αλυσίδες το τέλος αυξάνεται στα 600 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι ανά υποκατάστημα.