A- A+
Στον «αέρα» 100.000 δικαιούχοι στεγαστικών δανείων με επιδότηση από τον ΟΕΚ
Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» βρίσκονται περίπου 100.000 δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου. Κινδυνεύουν με αλλαγή των όρων του δανείου τους

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), την περίοδο 2002-2008 κατεγράφη έκρηξη δανειοδότησης με κόστος περίπου 380 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό.

Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου μέσω του ΟΕΚ από 50% έως και 100% για 9 χρόνια.

Τώρα οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξετάζουν την προώθηση ρύθμισης όπως ισχύει για τα κοινά στεγαστικά, ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην θιγεί η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που επιχειρούν συνολικά οι τράπεζες, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φέρονται να προτείνουν στους δικαιούχους νέα σύμβαση, μέσω της οποία όμως χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης.

Σταμάτησε η επιδότηση;

Η απόφαση για κατάργηση του ΟΕΚ προτού διευθετηθούν οι εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, ο Οργανισμός έχει σταματήσει να καταβάλλει στις τράπεζες την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που έχουν λάβει οι δικαιούχοι.

Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν, ότι οι τράπεζες θα στραφούν είτε προς την περιούσια του Οργανισμού είτε μονομερώς προς τους δικαιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας, έχει διαβεβαιώσει ότι στις αρχές του νέου έτους θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τις δράσεις τόσο της Εργατικής κατοικίας όσο και της Εργατικής Εστίας που επίσης καταργήθηκε, καθώς θα ενταχθούν στον ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση τόσο αυτού του προγράμματος, όσο και άλλων κεντρικών δράσεων.

Κατάργηση εισφορών

Ήδη έχουν καταργηθεί οι εργοδοτικές εισφορές προς τους δύο Οργανισμούς ύψους 200 εκ ευρώ ετησίως μόνο για τον ΟΕΚ, ενώ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας επισημαίνει ότι τα οικονομικά βρίσκονται σε οριακό σημείο, προσθέτοντας με νόημα ότι το ζητούμενο δεν είναι η νομική διευθέτηση του ζητήματος, αλλά η εξασφάλιση της απαιτούμενης οικονομικής επάρκειας.

Παράλληλα:

-Τα προγράμματα του Οργανισμού έχουν παγώσει από το 2009. Οι υποχρεώσεις του Οργανισμού έναντι των δικαιούχων έχουν περιοριστεί στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων πριν το 2009 με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

-Το ΙΚΑ συνεχίζει να οφείλει πάνω από 3 δις ευρώ στον ΟΕΚ, ενώ

-Τα διαθέσιμα του Οργανισμού που πριν το κούρεμα των κρατικών ομολόγων έφθαναν τα 365 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν σε 97 εκατ. ευρώ και αν ρευστοποιηθούν σήμερα θα αποφέρουν μόλις 90 εκατ. ευρώ.