A- A+
Νέα τιμολόγηση και προϊόντα αναχρηματοδότησης φέρνει το νέο έτος
Για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης του τραπεζικού συστήματος με την ελληνική κοινωνία με την υπογραφή ενός νέου «συμβολαίου» μίλησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης εν αναμονή της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επί του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μάλιστα τόνισε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο επιθετικά από τους νόμους βοηθώντας όσους δανειολήπτες έχουν πραγματική ανάγκη ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα λόγω της κρίσης.

Ο κ. Απ. ΤαμβακάκηςΑναφερόμενος στη στρατηγική της τράπεζας, ο εικονιζόμενος κ. Ταμβακάκης είπε ότι βασικό άξονα για την Εθνική αποτελεί ο «επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με την κοινωνία, τους πελάτες μας, τους 36.000 εργαζομένους του ομίλου, με ένα νέο συμβόλαιο τράπεζας και κοινωνίας».

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, μετά τις διαφωνίες τόσο των τραπεζιτών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, απέστειλε το σχέδιο που έχει καταρτιστεί στη νομισματική αρχή της ευρωζώνης, η οποία και θα αποφανθεί για το σύνολο των ρυθμίσεων που προωθεί. Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών αφορά τη δυνατότητα που δίνεται σε ενήμερους πελάτες να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των χρεών τους.

Οπως είπε ο κ. Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, αν αυτές «περάσουν», ευνοείται η καθιέρωση μιας κουλτούρας μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ακόμη και από δανειολήπτες που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα. Από την πλευρά του, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι, ανεξάρτητα από αυτό το σημείο, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν την κρίση και εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα. «Εχουμε υποχρέωση όλοι μας να προφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτό που λέμε “συναλλακτική ηθική”» σημείωσε σχετικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «στα επιβαρημένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών μέσα και από το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως γίνουμε και πιο τολμηροί από αυτό».

Μάλιστα ο κ. Ταμβακάκης προανήγγειλε το λανσάρισμα από τον ερχόμενο Ιανουάριο προϊόντων αναχρηματοδοτήσεων σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον ανέφερε ότι θα υιοθετηθεί νέο τιμολόγιο υπηρεσιών το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας, θα είναι σύγχρονο, διαφανές, χωρίς τα ψιλά γράμματα που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη τραπεζών και καταναλωτών. «Θα διαμορφώσουμε μια νέα σχέση πελάτη- τράπεζας. Θα διαθέτουμε προϊόντα τα οποία ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες αλλά και δυνατότητες αποπληρωμής των πελατών μας αποφεύγοντας τις υπερβολές του παρελθόντος, από τις οποίες πρέπει να διδαχθούμε όλοι μας» προσέθεσε ο κ. Ταμβακάκης.