A- A+
Νέα άνοδος στα επιτόκια των προθεσμιακών – Στα 7 δισ. ευρώ οι επιστροφές μετά τις εκλογές
Άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσε η μέση απόδοση νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως 1 έτος τον Οκτώβριο. Πού κινούνται οι αποδόσεις και πού θα πάνε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,64%.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή αύξηση της μέσης απόδοσης των λογαριασμών προθεσμίας με την υποχώρησή τους στο 4,56% τον Αύγουστο.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε σε σχέση με την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το προηγούμενο δίμηνο.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Παρά την επιστροφή στο σύστημα 7 δισ. ευρώ καταθέσεων από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου έως σήμερα, τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί οι φόβοι για το ενδεχόμενο ισχυρών κραδασμών στα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι σημαντική βοήθεια προς την κατεύθυνση βελτίωσης του κλίματος θα δοθεί με την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται τα 23,8 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Με την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζικών ομίλων στο α΄ εξάμηνο του 2013 και τη δρομολόγηση όλων των συγχωνεύσεων, αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με προϋπόθεση βέβαια την υποχώρηση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Για να συγκρίνετε όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών χρησιμοποιείστε το εργαλείο αναζήτησης προϊόντων του Moneyonline.gr.