A- A+
Citibank: Δεν κλείνει άλλα καταστήματα στην Ελλάδα
Νέα μείωση της πιστωτικής επέκτασης από τα επίπεδα του 4% στα οποία θα διαμορφωθεί εφέτος αναμένει για το 2010 ο κ. Χρ. Βασιλειάδης, διευθύνων σύμβουλος της Citibank στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η εξέλιξη αυτή θα είναι αποτέλεσμα των αυστηρότερων όρων αξιολόγησης των υποψήφιων δανειοληπτών από τις τράπεζες, λόγω και του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Χρήστος Βασιλειάδης, επικεφαλής της Citibank στην ΕλλάδαΟ επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας στην Ελλάδα επεσήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι αναμένει την εφαρμογή τους. Συμπλήρωσε πάντως ότι θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για την εξυγίανση του Ελληνικού Δημοσίου, αν και υπογράμμισε ότι υπάρχει χρόνος για την υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε σχέση με την παρουσία της Citibank στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι δεν αλλάζει κάτι ως προς τη στρατηγική της και ότι θα συνεχίσει τη δραστηριοποίησή της στην εγχώρια αγορά. Εξάλλου πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει άλλη συρρίκνωση του δικτύου της τράπεζας μετά το κλείσιμο δέκα καταστημάτων στον Νομό Αττικής τους προηγούμενους μήνες.

Οσον αφορά την κατάσταση στις διεθνείς αγορές χρήματος, εκτίμησε ότι αν και δεν πρόκειται να βιώσουμε ξανά τις ακραίες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers, θα υπάρξει άνοδος του κόστους δανεισμού για τα πιστωτικά ιδρύματα, η οποία θα μετακυλιστεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Βασιλειάδης, τέλος, προέβλεψε ότι θα καταγραφεί άνοδος των καθυστερήσεων στην καταναλωτική πίστη, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν εξοφλείται εμπρόθεσμα περί το 15% των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι καθυστερήσεις ειδικά στην αγορά των καρτών είναι πολύ μεγάλες, σε σημείο που να περιορίζεται σε οριακά θετικά επίπεδα το καθαρό κέρδος των τραπεζών ή ακόμη και να καταγράφονται ζημιές, τη στιγμή που τα επιτόκια της κατηγορίας ξεπερνούν το 15%.