A- A+
Αλαλουμ με τη φορολογία εισοδήματος - Πήραν πίσω και την τελευταία πρόταση!
Από μηδενική βάση θα καταρτιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «με εντολή Σαμαρά», μετά τις έντονες αντιδράσεις περί υπέρμετρης επιβάρυνσης οικογενειών με παιδιά. Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο.

Τη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε μία νέα πρόταση, που παρουσιαζόταν ως τελική, σύμφωνα με την οποία το τμήμα των εισοδημάτων πάνω από τα 26.000 ευρώ θα φορολογούνταν με συντελεστή 45%.

Ταυτόχρονα όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα επέστρεφε σε όλους τους φορολογούμενους ένα ποσό της τάξης των 1.950 ευρώ, ως μπόνους επί των αποδείξεων που θα συνέλεγαν.

Χαμένοι και κερδισμένοι

Με την κλίμακα αυτή, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, κέρδιζαν όσοι είχαν εισοδήματα από 26.000 έως 45.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως λόγω του υψηλού συντελεστή δινόταν η εντύπωση σημαντικής επιβάρυνσης των εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ.

Πρόκειται για επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης. Εξάλλου, καμία μεταβολή στο φόρο τους δεν θα είχαν όσοι έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινούσαν από τα επίπεδα των 45.000 ευρώ και άνω.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν βέβαια για άγαμους και έγγαμους χωρίς παιδιά. Από την άλλη πλευρά, μεγάλοι χαμένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι όσοι έχουν παιδιά, καθώς το οικογενειακό επίδομα που επρόκειτο να δοθεί δεν αναπλήρωνε τις απώλειες από την κατάργηση του αφορολογήτου.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Μετά την απόσυρση όλων των προτάσεων και την εντολή του Πρωθυπουργού να καταρτιστεί ένα νέο σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ένα συνδυασμό μέτρων με στόχο κυρίως να προστατευτούν οι οικογένειες με παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση της αρχικής κλίμακας που είχε δοθεί στη δημοσιότητα:

  • Για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ 21%
  • για 25.000,01 έως 47.000 ευρώ 36%
  • για 47.000,01 ευρώ και άνω 45%.

Θα υπάρχει επιστροφή φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ και με σταδιακή μείωση της ελάφρυνσης για εισοδήματα από 18.000 έως τα 42.000 ευρώ και κατάργησή της για υψηλότερα εισοδήματα.

Ταυτόχρονα όμως θα υπάρξει πριμοδότηση των οικογενειών με 3 παιδιά και άνω με ένα αυξημένο οικογενειακό επίδομα, το ύψος του οποίου μένει να καθοριστεί.

Από την άλλη βέβαια, κάποιοι θα χάσουν. Αυτοί είναι που αναζητούνται...