A- A+
ΕΚΤ και ΔΝΤ πιέζουν για οριστική λύση με διαγραφή του 50% των δανείων του επίσημου τομέα
Πιέσεις στη Γερμανία για ένα γενναίο κούρεμα των δανείων που έχει χορηγήσει ο επίσημος τομέας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) στην Ελλάδα με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της στο 70% του ΑΕΠ το 2020, ασκούν ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%.

Όπως μεταδίδει ΑΠΕ - ΜΠΕ, επικαλούμενο προδημοσίευση άρθρου του περιοδικού που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, «στην μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%».

Από τους συντάκτες του άρθρου διευκρινίζεται πάντως ότι η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση». Επισημαίνεται ακόμη ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ΄εντολή της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου.

«Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», τονίζει το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους».