A- A+
Στα μέσα Ιανουαρίου η Eurobank θα είναι θυγατρική της Εθνικής – Όλο το χρονοδιάγραμμα
Εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας η πρόταση εξαγοράς της Eurobank. Το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης, το μέγεθος του νέου ομίλου και οι συνέργειες που επιτυγχάνονται.

Όπως γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς στους μετόχους κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης την Παρασκευή, το χρονοδιάγραμμα της συνένωσης με την Eurobank έχει ως εξής:

1) Ως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει κατατεθεί στις αρχές προς έγκριση το δελτίο της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών

2) Εντός του Δεκεμβρίου θα τοποθετηθεί θετικά επί της πρότασης το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank

3) Η δημόσια πρόταση μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις θα αρχίσει να «τρέχει» στα μέσα Δεκεμβρίου, για την ανταλλαγή των μετοχών της Eurobank με νέες της Εθνικής Τράπεζας

4) Η διαδικασία θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες περίπου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, με δεδομένο ότι ήδη ο βασικός μέτοχος της Eurobank, ο όμιλος Λάτση, που κατέχει ποσοστό 44% έχει αποδεχθεί την πρόταση.

5) Μετά την ολοκλήρωση της πρότασης η Eurobank θα είναι σε κάθε περίπτωση θυγατρική της Εθνικής. Η νομική συγχώνευση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ η λειτουργική θα πάρει αρκετό χρόνο, περίπου 2 – 3 χρόνια

Ο νέος υπερ - όμιλος

Αναφερόμενος στη νέα τράπεζα που θα δημιουργεί από τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, ο κ. Τουρκολιάς ανέφερε τα εξής:

Η δημιουργία προστιθεμένη αξίας από τη συγχώνευση αναμένεται υψηλή και έχει υπολογιστεί να επιτευχθούν συνέργειες, ύψους περίπου 570 - 630 εκατ. Ευρώ προ φόρων, σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος του 2015.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012, το συνολικό ενεργητικό της διευρυμένης ΕΤΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 180 δισ. ευρώ και το οποίο εντάσσει το νέο Όμιλο μεταξύ των τριάντα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Το συνδυασμένο εγχώριο μερίδιο αγοράς στα δάνεια είναι της τάξης του 36% και το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις ανέρχεται στο 32%, ποσοστά που συμβαδίζουν απόλυτα σε ένα τραπεζικό σύστημα που πλέον απαρτίζεται από τρεις πυλώνες.

Ως αποτέλεσμα της διευρυμένης καταθετικής βάσης, αναμένεται σταδιακή και σε βάθος χρόνου ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του νέου ομίλου.

Επίσης, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να αποκτηθεί ταχύτερα πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη

Αντίστοιχη θα είναι η μεταβολή της εικόνας του νέου ομίλου της ΕΤΕ στη ΝΑ Ευρώπη. Με βάση το μερίδιο αγοράς στα δάνεια, η διευρυμένη τράπεζα θα είναι πρώτη στη Βουλγαρία και τη FYROM και τρίτη στη Ρουμανία και τη Σερβία.

Θα είναι πλέον τράπεζες που θα έχουν συστημικό και ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία των επιμέρους χωρών.

Παράλληλα, η Finansbank στην Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στο ενεργητικό και τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Η νέα στρατηγική

Όπως είπε ο κ. Τουρκολιάς, η στρατηγική όσον αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά λόγω της συγχώνευσης. Με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, (που κυμαίνεται από 15% έως 24%), θα συνεχισθεί η στρατηγική επιλεκτικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Εκτιμάται ότι οι συνέργειες κόστους θα είναι η βασική πηγή δημιουργίας αξίας από τη συγχώνευση, δεδομένου ότι θα αποτελέσουν περίπου το 60% του οφέλους των συνολικών συνεργειών.

Η συνεισφορά των συνεργειών χρηματοδότησης υπολογίζεται περίπου στο 30% του συνόλου τους.

Η ενοποίηση των καταθετικών βάσεων των δύο τραπεζών θα αποτελέσει ισχυρό πόλο προσέλκυσης για «διαφυγόντα» κεφάλαια, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την επίτευξη χαμηλότερου συνολικά κόστους χρηματοδότησης.

Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας συνεδρίασε με απαρτία 32,77% του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις, με συντριπτική πλειοψηφία:

1. Αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών σε 1 Ευρώ ανά μετοχή σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 4α του Κ.Ν. 2190/1920, ως ισχύει, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού και τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων και παρέσχε τις σχετικές εγκρίσεις και εξουσιοδοτήσεις.

2. Αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών έναντι εισφοράς σε είδος (ήτοι μετοχών της Τράπεζας Eurobank Ergasias A.E., η οποία – αύξηση κεφαλαίου – θα καλυφθεί αποκλειστικά από τους κοινούς μετόχους της Eurobank Ergasias A.E. που θα αποδεχθούν τη Δημόσια πρόταση της Τράπεζας με αναλογία 58 νεοεκδιδόμενες κοινές μετοχές Ε.Τ.Ε. για 100 εισφερόμενες μετοχές της Eurobank Ergasias A.E.), με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υφισταμένων μετόχων, την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού και τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων και παρέσχε τις σχετικές εγκρίσεις και εξουσιοδοτήσεις.

3. Εξέλεξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, με τριετή θητεία, σύμφωνα με το Καταστατικό δυνάμενη να παραταθεί μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2016, το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά μέλη, ως ακολούθως:

Μέλη:
♦ κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς του Γεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος
♦ κ. Πέτρος Χριστοδούλου του Νικολάου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
♦ κ. Γεώργιος Ζανιάς του Παναγιώτου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβούλιου
♦ κ. Ιωάννης Γιαννίδης του Κωνσταντίνου
♦ κ. Ευθύμιος Κατσίκας του Χρήστου
♦ κ. Σταύρος Κούκος του Αναστασίου

Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη:
♦ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητος, του Γεωργίου
♦ κ. Στέφανος Βαβαλίδης του Χαραλάμπους
♦ κ. Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος του Ιωάννη
♦ κα. Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου του Θεοδώρου
♦ κ. Πέτρος Σαμπατακάκης του Κυριάκου
♦ κα. Μαρία Φραγκίστα του Αχιλλέως