A- A+
Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς νέο «κούρεμα» - Πρόταση της τρόικας
Δεν είναι εφικτός ο στόχος μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους κάτω από το 120% του ΑΕΠ της χώρας, ακόμη και αν ο επίσημος τομέας αναλάβει ζημιές, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης της τρόικας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Dow Jones Newswires, τις οποίες επικαλείται το Capital.gr, το ελληνικό χρέος ενδέχεται να παραμένει πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2020 και ίσως υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο αυτό το 2022.

Αυτό θα συμβεί σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ακόμη και εάν οι πιστωτές της Ελλάδας λάβουν μια σειρά επιθετικών μέτρων μείωσης του χρέους, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάληψη ζημιών επί των δανείων που έχουν παραχωρήσει στη χώρα.

Το προσχέδιο αυτό συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνάντηση της Τρίτης.

Πού θα πάει το χρέος

Με βάση αυτό, το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115,2% του ΑΕΠ το 2022 εάν οι πιστωτές συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, να επιστρέψουν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και να χρηματοδοτήσουν την επαναγορά των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες και άλλοι ιδιώτες πιστωτές.

Το έγγραφο αποκαλύπτει το εύρος των μέτρων στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την μελλοντική αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προτού δώσουν το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου.

Παρατίθεται επίσης η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ και επίσης κάποιων μελών του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υπέρ μιας ουσιαστικής απομείωσης ή haircut.

Πώς θα γίνει το «κούρεμα»

Ενώ οι επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος δεν περιλαμβάνουν το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, καλούν για μείωση του επιτοκιακού margin κατά 90 μονάδες βάσης επί των 52 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης, μέτρο που θα απαιτούσε την ανάληψη ζημιών από όλες τις πιστώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Το επιτόκιο που χρεώνεται σήμερα για τα δάνεια είναι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τριμηνιαίο επιτόκιο αναφοράς Euribor, που διαμορφώνεται τώρα στο 0,19%.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στον πίνακα υπάρχει η επιλογή την επαναγοράς χρέους 9 δισ. ευρώ που φάνηκε να κερδίζει έδαφος, καθώς η Γερμανία άφησε να εννοηθεί πως θα συναινούσε στο να δοθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το EFSF για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο.

Ωστόσο οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αντιτίθενται στην ιδέα να δεχτούν ζημιές για τα ελληνικά δάνεια, ενώ το σχέδιο επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ δεν βρίσκει σύμφωνη μέχρι στιγμής την ίδια την ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να εμφανίζεται να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.