A- A+
Άδεια παραμονής σε όσους ξένους επενδύουν σε ακίνητα θα χορηγεί το κράτος
Τη χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα μας σε όσους αλλοδαπούς προβούν σε αγορά κατοικίας μεγάλης αξίας εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της ζήτησης στην εγχώρια κτηματαγορά από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα κίνητρα αυτά θα παρέχονται σε ξένους, υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι θα αποκτούν άδεια για την παραμονή στην Ελλάδα, στην περίπτωση που αποκτούν πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

Συγκεκριμένα, σε διάταξη η οποία θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, θα προβλέπεται ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας θα χορηγείται άδεια παραμονής πέντε ετών με δικαίωμα ανανέωσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν λάβει την ειδική θεώρηση εισόδου στη χώρα (βίζα).

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας αποτελεί η αγορά ακινήτων που αφορούν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, με ελάχιστη αντικειμενική αξία τα 300.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, η προτεινόμενη ρύθμιση εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα ελεγχόμενης μετανάστευσης, που καθορίζει τις προϋποθέσεις για παραχώρηση δυνατότητας εγκατάστασης εντός ΕΕ σε ειδικών δεξιοτήτων επιστήμονες, επενδυτές κτλ, που κυρίως προέρχονται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβίας, το Κατάρ, αλλά και η Ρωσία ή η Ινδία.

Τα οφέλη

Από 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις μπορεί να φέρει η αναθέρμανση της αγοράς τουριστικής κατοικίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές επιδράσεις στην απασχόληση, την οικοδοµική δραστηριότητα και την άµβλυνση της εποχικότητας, αλλά και να τονώσει έναν κλάδο, τον οικοδομικό που έχει γνωρίσει πτώση 80% τα τελευταία 2 χρόνια.

Σημεώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία χορηγεί άδεια παραμονής σε όσους φέρουν στη χώρα 3 εκατομμύρια στερλίνες και μετά τα τρία χρόνια παραμονής δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας.

Ανάλογα προγράμματα τρέχουν σε Ισπανία και Πορτογαλία.