A- A+
Επίθεση στην καρδιά της Ευρωζώνης λίγο πριν το Eurogroup – Η Moody’s υποβάθμισε τη Γαλλία
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του γαλλικού δημοσίου, με διατήρηση των αρνητικών προοπτικών, προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors.

Συγκεκριμένα, αναθεώρησε τη βαθμολογία για το κυβερνητικό χρέος της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα από Αaa σε Aa1, διατηρώντας τις προοπτικές για περαιτέρω υποβάθμιση στο μέλλον αρνητικές.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης που θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ στη χώρα μας και για πιθανά μέτρα που χρειάζονται για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της.

Επίθεση στην Ευρωζώνη

Η υποβάθμιση της Γαλλίας ακολουθεί την απόφαση του οίκου αξιολόγησης στις 23 Ιουλίου 2012 για αναθεώρηση σε αρνητικές τις προοπτικές διαβάθμισης του χρέους των Γερμανίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας.

Την ίδια ημέρα η Moody's είχε θέσει σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, γεγονός που αποτύπωνε τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την αυξημένη πιθανότητα για ανάγκη παροχής βοήθειας και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Με την υποβάθμιση της Δευτέρας ολοκληρώθηκε ο κύκλος επιτήρησης της Γαλλίας που άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο με την αλλαγή σε αρνητικές των προοπτικών της.

Το σκεπτικό της υποβάθμισης

Η προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολογίας για το γαλλικό δημόσιο χρέος και η διατήρηση των προοπτικών σε αρνητικές αποδίδεται από τη Moody’s στους εξής παράγοντες:

1) Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της οικονομίας της επηρεάζονται αρνητικά από τις διαρθρωτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής απώλειας ανταγωνιστικότητας και του αυξημένου βαθμού προστασίας στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών.

2) Οι δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας είναι αβέβαιες,, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προβλέψεων για την ανάπτυξη, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της μειούμενης εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης, όσο και μακροπρόθεσμα λόγω των διαρθρωτικών της αδυναμιών.

3) Η δυνατότητα της Γαλλίας να προσαρμοστεί σε μελλοντικά σοκ στην Ευρωζώνη είναι περιορισμένη, με δεδομένα τα αυξανόμενα ρίσκα για την ανάπτυξη, τις αρνητικές επιδόσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και το κόστος χρηματοδότησης του χρέους.

Αρνητικό χαρακτηρίζει ο οίκος και το γεγονός ότι η Γαλλία έχει έκθεση στην περιφέρεια της ευρωζώνης μέσω εμπορικών σχέσεων και τραπεζικών θυγατρικών.