A- A+
Νέο fund που επενδύει σε καινοτομικές επιχειρήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς
Tη δημιουργία ενός καινούργιου venture capital fund που θα στηρίξει τη νέα επιχειρηματικότητα ολοκλήρωσε το Venture Capital & Private Equity (VC & PE) Group του ομίλου Πειραιώς. Πού θα επενδύει.

Πρόκειται για το τρίτο ενεργό, επενδυτικό fund που διαχειρίζεται ο όμιλος μέσω των θυγατρικών του VC & PE group, Piraeus Equity Advisors, Piraeus Capital Management και Piraeus JEREMIE Tech Catalyst Management. Το νέο fund ονομάζεται Piraeus JEREMIE Technology Catalyst Fund («PJ Tech Catalyst»).

Θα επενδύει μετοχικά σε νεοσύστατες καινοτομικές εταιρείες στον χώρο του Information Technolοgy Communications (ICT) στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι τη νέα επιχειρηματικότητα σε ένα στρατηγικό τομέα για την χώρα.

Συνεργασία με ΕΤΕπ

To PJ Tech Catalyst δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, η οποία υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάνοντας χρήση Ευρωπαϊκών Διαθρωτικών Ταμείων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, και τη Τράπεζα Πειραιώς.

Η συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του Ομίλου Πειραιώς σαν επενδυτές στο PJ Tech Catalyst θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και κυρίως θα συγκρατήσει το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας ώστε να σταματήσει η διαφυγή του στο εξωτερικό.

Συγχρόνως μέσω της προσπάθειας αυτής θα δημιουργηθούν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα μας, οι οποίες θα εξάγονται άμεσα στο εξωτερικό.

Το Venture Capital & Private Equity Group του Ομίλου Πειραιώς στελεχώνεται από έμπειρο ελληνικό και ξένο ανθρώπινο δυναμικό, με διεθνή επενδυτική εμπειρία και βαθιά γνώση της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς και της χρηματοοικονομικής πρακτικής στη χώρα.

Ομάδα στελεχών

Τα στελέχη αυτά έχουν δημιουργήσει μία μοναδική ομάδα που θα αποτελεί τοπικό συνεργάτη για ξένους θεσμικούς επενδυτές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εφαρμόζοντας ένα λειτουργικό μοντέλο βασισμένο σε διεθνή πρότυπα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του PJ Tech Catalyst είναι η συνεργασία του με διακεκριμένους επιχειρηματίες με διεθνή εμπειρία.

Συγκεκριμένα, η διοικητική ομάδα του PJ Tech Catalyst fund αποτελείται από έμπειρα στελέχη του VC & PE group στο χώρο των επενδύσεων, και από 3 διαπρεπείς ειδικούς στον τομέα των επενδύσεων και της τεχνολογίας, ώστε να είναι διαθέσιμη η απαραίτητη τεχνογνωσία που θα βοηθήσει τις ομάδες των νέων επιχειρηματιών στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των εταιρειών τους.

Πρόκειται για τους:

  • Δρ. Βασ. Θεοχαράκη, πρόεδρο και συνιδρυτή της ΝanoPhos SA, το πολύ επιτυχημένο spin της ALBA που παράγει προϊόντα με βάση τη νανοτεχνολογία και αναπτύσσεται ταχύτατα σε 25 χώρες. Ο κ. Θεοχαράκης εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Silicon Valley και συμμετείχε σε επιχειρηματικές προσπάθειες που ανέδειξαν σημερινούς κολοσσούς, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως ερευνητής μηχανικός σε ερευνητικό κέντρο της ΙΒΜ.
  • Κωνσταντίνο Μάλλιο, που βρίσκεται στο Seattle της Αμερικής, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στην Μicrosoft, στην οποία είχε την ευθύνη σημαντικών VC deals στο Silicon Valley. Ο κ. Μάλλιος έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία σε θέματα τεχνολογίας και προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, με πρόσβαση σε σημαντικά funds τεχνολογίας στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανικού Intellectual Ventures, στο οποίο εργάζεται την παρούσα στιγμή.
  • Χρήστο Τσαγκό, πρώην CEO των Μicrosoft και της Intel στην Ελλάδα και πρόεδρο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, με μακροχρόνια επιτυχημένη καριέρα σε Αγγλία και Ελλάδα.

Οι δηλώσεις

Ο κύριος Λουκάς Πηλίτσης, εκτελεστικός υπεύθυνος του VC & PE group του Ομίλου Πειραιώς και fund manager του PJ Tech Catlyst στο πλαίσιο της έναρξης αυτής της σημαντικής προσπάθειας δήλωσε:

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, ευελπιστούμε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα συνεισφέρει πολύ στην δημιουργία νέων ευκαιριών στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας να εδραιωθεί ως διεθνής δύναμη στον τομέα της τεχνολογίας, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και εταιρείες που θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας».

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ο κ. Γιάννης Τσακίρης, Υπεύθυνος Νοτιοανατολικής Ευρώπης τόνισε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μέσω του JEREMIE συμμετέχουμε στην προσπάθεια του PJ Tech Catalyst Fund και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ομάδα διαχείρισης θα επιλέξει επενδύσεις σε εταιρείες που θα διακριθούν στην διεθνή επιχειρηματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή την εποχή που η έλλειψη ρευστότητας πλήττει ολόκληρο τον κλάδο των ΜΜΕ, τουλάχιστον να υποστηριχτούν και κλάδοι όπως το ICT που μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας μπορούν να φέρουν γρήγορη ανάπτυξη».