A- A+
Στο τραπέζι των συζητήσεων νέα πρόταση της κυβέρνησης για το «κούρεμα» των στεγαστικών
Νέα πρόταση για το «κούρεμα» των δανείων ιδιωτών θα φέρει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας.

Από το περιβάλλον του υπουργού διαρρέουν πως έχει συνταχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλει στις τράπεζες να ρυθμίζουν στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια προσώπων με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται αύξηση αυτού του ορίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης της μηνιαίας δόσης στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος, κάτι που όπως λένε αποτελούσε και προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που εξετάζονται είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις του έναντι των τραπεζών και να αποδεικνύει τη μείωση των εισοδημάτων του κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Αντιδρούν οι τράπεζες

Εφόσον επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση, καθώς οι προτάσεις αυτές απέχουν μακράν όχι μόνον από τις θέσεις των τραπεζών, αλλά και από αυτές της τρόικας.

Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν με νόημα ότι εάν υπάρξει συμφωνία, αυτή θα φορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια και σε καμία περίπτωση τα καταναλωτικά.

Επιπλέον, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούν οριζόντιες διαγραφές κεφαλαίου και τόκων, το κόστος των οποίων για το σύστημα μπορεί να φτάσει έως και τα 15 δισ. ευρώ.

Η αντιπρόταση

Σε αυτό το θέμα άλλωστε έχουν μαζί τους και την τρόικα, η οποία είναι αυτή που θα βάλει τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την αναπλήρωση των απωλειών που θα προκύψουν.

Οι λύσεις που θα αντιπροτείνουν οι τραπεζίτες θα αφορούν πελάτες με εισοδήματα έως 20.000 – 25.000 ευρώ, που δεν έχουν άλλη ακίνητη ή κινητή περιουσία πέραν της 1ης κατοικίας τους.

Σε αυτήν την κατηγορία δανειοληπτών θα μειώνεται η δόση τουλάχιστον κατά 30%, κυρίως μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας εξόφλησης και της παροχής μίας περιόδου χάριτος, χωρίς δυσμενείς για τον πελάτη αλλαγές στο επιτόκιο, το οποίο θα παραμένει στα ίδια επίπεδα για όλο το διάστημα της ρύθμισης.