A- A+
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση των δόσεων στο 30% του εισοδήματος
Την πρότασή του για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα καταθέσει στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών το ΠΑΣΟΚ. Οι βασικοί άξονες της λύσης που προτείνεται.

Σύμφωνα με την πρόταση, η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του νοικοκυριού.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του κεφαλαίου δεν θα αποπληρώνεται. Για το κομμάτι αυτό, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να δοθεί επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Παράλληλα, ζητά να υπάρξει μέριμνα ώστε η επιβάρυνση σε τόκους από αυτή τη διευθέτηση να περιορίζεται.

Οι θέσεις των τραπεζών

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα της ρύθμισης του χρέους των ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών, τις οποίες χωρίζουν μερικά …δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οριζόντια διαγραφή τόκων και κεφαλαίου, ενώ οι τράπεζες είναι υπέρ της μείωσης των δόσεων με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, εάν εφαρμόζονταν οι ρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης, το κόστος για τις τράπεζες μπορεί να έφτανε έως και τα 15 δισ. ευρώ, λεφτά που όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, κάποιος θα πρέπει να βάλει.