A- A+
Πάμε για λύση «πακέτο» στο Eurogroup της 20/11: Εκταμίευση και έξτρα χρηματοδότηση μαζί
Αποφασισμένοι να δώσουν μία οριστική λύση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, εμφανίζονται οι δανειστές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος για μία συμφωνία στον ερχόμενο Eurogroup για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επισήμανε ότι το προσχέδιο της τελευταίας έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα δεν προτείνει πώς θα κλείσει αυτό το χρηματοδοτικό κενό.

«Αυτό είναι το πραγματικό έργο και θα το λύσουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την κρίση του ευρώ, αυτό θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα η οποία θα διαρκέσει για κάποιο καιρό», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση γίνονται μικρότερες, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».

Με δεδομένες τις παραπάνω τοποθετήσεις, η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα, όχι μόνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και την χρηματοδότηση του κενού που δημιουργεί η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επιστρέφει και η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα συντομεύσει επίσκεψή της στην Ασία για να συμμετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup εν μέσω διαφωνιών με ευρωπαίους ηγέτες για το πώς η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τα χρέη της.

«Η διευθύντρια θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου όπως κάνει συνήθως και αυτό σημαίνει πως θα συντομεύσει το τρέχον ταξίδι της στην Ασία» δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Μια διαφωνία για το πώς να περιοριστεί το χρέος της Ελλάδας δημοσιοποιήθηκε απροσδόκητα αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει του Eurogroup, δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί περιθώριο στην Ελλάδα ως το 2022 για να μειώσει την αναλογία του χρέους της προς το ΑΕΠ στο 120%.

Η Λαγκάρντ, η οποία στη συνέντευξη καθόταν δίπλα στον Γιούνκερ, διαφώνησε και επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει το στόχο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της.