A- A+
Η Citi επιμένει και δίνει 60% πιθανότητες στο σενάριο έξοδου της Ελλάδας από το ευρώ
Στο 60% τοποθετεί τις πιθανότητες η ελληνική οικονομία να βγει από την ευρωζώνη τους επόμενους 12 με 18 μήνες η Citi, σε έκθεσή της με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου. Πού στηρίζει τη θέση της.

Οι οικονομολόγοι της αναφέρουν ότι ενώ η απόφαση των διεθνών δανειστών για διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται ως μια θετική εξέλιξη, η έλλειψη σαφήνειας και η διαφωνία για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ελάφρυνση του χρέους δημιουργούν ανησυχία.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την ανοιχτή πλέον διαφωνία ΔΝΤ - Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αποτελεί κατά την Citi «ένδειξη ότι η προθυμία των Ευρωπαίων να συνεχίσουν την οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, προσφέροντας ταυτόχρονα ανακούφιση στα δάνεια του επίσημου τομέα, είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Ως εκ τούτου, εκτιμά η Citi, η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μη βιώσιμη ακόμα και μετά την διετή επέκταση του προγράμματος και τις όποιες αποφάσεις για τη επαναφορά του χρέους σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.

Παράλληλα, θεωρεί ότι οι στόχοι για το έλλειμμα του 2012 είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, παρά την βελτίωση των στοιχείων στο 10μηνο.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η βελτίωση στα στοιχεία για το έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, μπορεί να οφείλεται στις καθυστερήσεις πληρωμών από το δημόσιο τομέα προς τον ιδιωτικό και εκφράζει την αμφιβολία της για το κατά πόσον το έλλειμμα του 2012 θα υποχωρήσει στο 6,9%.