A- A+
Κίνδυνος έως και δεκαπλασιασμού του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μέσω της ΔΕΗ
Μία ακόμη σημαντική επιβάρυνση κινδυνεύουν να υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη δυνατότητα που δίνει το νέο μνημόνιο στους δήμους να αυξάνουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) έως και 10 φορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που «πέρασε» από τη Βουλή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που είναι ελλειμματικοί θα μπορούν να δεκαπλασιάσουν τον ανώτατο συντελεστή επιβολής του ΤΑΠ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επιβάρυνση 600 ευρώ ετησίως

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι το Τέλος είναι σήμερα 0,25-0,35 τοις χιλίοις και μπορεί να φτάσει με τις αυξήσεις το 3 τοις χιλίοις.

Για παράδειγμα, για μια κατοικία ή οποιοδήποτε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το ΤΑΠ που σήμερα είναι 50-75 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από ένα μηνιαίο μίσθωμα.

«Το ποσοστό αυτό θα είναι επιπρόσθετο στον επίσης υπερπολλαπλάσιο προοδευτικό φορολογικό συντελεστή του νέου ΦΑΠ και στην καταληστευτική «αυτοτελή» φορολόγηση των μισθωμάτων από το πρώτο ευρώ, που θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πάμε δηλαδή για σαρωτική δήμευση της ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της ξενοίκιαστης, και εξόντωση των ιδιοκτητών της, που θα τη ζήλευαν ακόμη και οι εμπνευστές του διαβόητου «βαρλίκ βεργκισί»» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.