A- A+
Νέα έντοκα γραμμάτια μηνός και τριμήνου για ιδιώτες αποταμιευτές με υψηλές αποδόσεις
Τη δυνατότητα εξασφάλισης μίας υψηλής απόδοσης θα έχουν και αυτήν την εβδομάδα οι ιδιώτες αποταμιευτές, μέσω των νέων εντόκων γραμματίων μηνιαίας και τριμηνιαίας διάρκειας που θα εκδώσει το ΥΠΟΙΚ.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), θα εκδοθούν την ερχόμενη Τρίτη τίτλοι διάρκειας ενός και τριών μηνών, οι οποίοι θα διατεθούν και σε φυσικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 4 εβδομάδων.

Οι αποδόσεις τους εκτιμάται ότι θα κινηθούν πέριξ του 4% για τον μηνιαίο τίτλο και στο 4,30% για τον τρίμηνο.

Η διάθεση σε ιδιώτες

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 έως και Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

Επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ.