A- A+
Alpha Bank: Γενική συνέλευση για την έκδοση ομολογιακού 150 εκατ. ευρώ υπέρ της Crédit Agricole
Προχωρά η διαδικασία εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank, μετά τη συμφωνία της ελληνικής τράπεζας με την Credit Agricole. Επόμενο βήμα η έκδοση ομολογιών 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Alpha Bank συγκάλεσε για τις 3 Δεκεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για την έκδοση ομολογιακού δανείου 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στην Crédit Agricole.

Πρόκειται για ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμου σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank.

Η άσκηση του δικαιώματος μετατροπής, αποκλειστικά κατ’ επιλογήν του ομολογιούχου, θα μπορεί να γίνει κατά την 4η επέτειο από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται με την επίτευξη συγκεκριμένων δεικτών του ενιαίου σχήματος.

Η τιμή μετατροπής

Η τιμή μετατροπής των ομολογιών θα ισούται προς το πηλίκο διαιρέσεως με αριθμητή την ονομαστική αξία κάθε ομολογίας και παρονομαστή την υψηλοτέρα εκ της:

(i) τιμής διαθέσεως κάθε μετοχής εκδόσεως Alpha Bank, που το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (“ΕΤΧΣ”) θα καταβάλλει προς συμμετοχή και κάλυψη της ανακεφαλαιοποιήσεως της τράπεζας και

(ii) της μέσης (σταθμισμένης για τον όγκο συναλλαγών) τιμής της μετοχής της τράπεζας κατά το τελευταίο προ της μετατροπής των υπόψη ομολογιών τρίμηνο.

Σε περίπτωση που, κατά την αρχική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης δεν επιτευχθεί η εκ του νόμου απαρτία για τη λήψη αποφάσεως σε οποιοδήποτε θέμα της Ημερησίας Διατάξεως, θα συνέλθει Πρώτη Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 14 Δεκεμβρίου 2012 και Δεύτερη Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 27 Δεκεμβρίου 2012.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η δεσμευτική προσφορά της Alpha Bank είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που έθεσαν οι αρμόδιες αρχές, ήτοι:

- Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Crédit Agricole, η οποία έχει ήδη εισφέρει 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012, προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,85 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Crédit Agricole προβλέπεται να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατ. eυρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της, σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank.

Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Crédit Agricole στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισ. ευρώ).

- Τιμή μεταβίβασης 1 Ευρώ

- Αποπληρωμή σε τρεις δόσεις – η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014 – της υπολειπόμενης αναχρηματοδότησης που θα έχει παράσχει η Crédit Agricole στην Εμπορική κατά την ημέρα της μεταβίβασης, με εγγυήσεις ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού.

Συνέργειες 150 εκατ. ευρώ

Η Alpha Bank στην δική της ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ενοποίηση των εργασιών των δύο τραπεζών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Σύμφωνα με την ελληνική τράπεζα, η εξαγορά της Εμπορικής είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ με βάση την 31η Μαρτίου 2012. Η Alpha Bank τονίζει ότι θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης και θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole μετά την εξαγορά της το 2006.