A- A+
Πλήγμα στα αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών από τις αυξημένες προβλέψεις για «κόκκινα» δάνεια
Επηρεασμένα από τη σημαντική αύξηση των καθυστερήσεων στα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών στο 9μηνο του 2012.

Η Τράπεζα Κύπρου και η Cyprus Popular Bank, ακολουθώντας τους κανονισμούς Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, προειδοποίησαν τους μετόχους τους και το επενδυτικό κοινό για τις αυξημένες προβλέψεις που θα «εγγράψουν» στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των δύο τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από τη μία πλευρά στη χώρα μας τα δάνεια σε καθυστέρηση έχουν πλέον ξεπεράσει το 21% στο σύνολο του συστήματος, ενώ αύξηση των επισφαλειών καταγράφεται και στην κυπριακή οικονομία, η οποία επίσης πλήττεται από την ύφεση και τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές.

Οι επίσημες ανακοινώσεις

Αναλυτικότερο, η Τράπεζα Κύπρου ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι «τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία και πριν την απομείωση Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αρνητική απόκλιση σε σχέση με τα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2011, λόγω των μειωμένων λειτουργικών εσόδων και των αυξημένων προβλέψεων για απομείωση δανείων».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Cyprus Popular στη δική της ανακοίνωση σημείωσε πως το ύψος των συνολικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις για το εννιάμηνο που έληξε στις 30/09/2012, αναμένεται να είναι αυξημένο έναντι των προβλέψεων της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Συνεπώς, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τα οικονομικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης περιόδου θα παρουσιάζουν αρνητική απόκλιση σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής περιόδου.