A- A+
Συλλογή αποδείξεων και το 2013 - Θα δίνεται έκπτωση φόρου έως 1.950 ευρώ
Στη διατήρηση του συστήματος συλλογής αποδείξεων για την εξασφάλιση μίας έκπτωσης στο φόρο, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το όφελος και το πέναλντι μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου ποσού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να διατηρήσει το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, το οποίο ωστόσο δε θα συνδέεται με το αφορολόγητο όριο που καταργείται.

Οι αποδείξεις θα είναι απαραίτητες για να εξασφαλισθεί η έκπτωση των 1.950 ευρώ από τον τελικό φόρο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν σταθερή έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, η οποία θα βαίνει μειούμενη όσο το εισόδημα αυξάνεται.

Το πέναλντι

Οι ζητούμενες αποδείξεις ανέρχονται στο 25% του εισοδήματος, όπως και το προηγούμενο έτος.

Όσοι δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου 10% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που θα έχουν μαζέψει και της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να έχουν συγκεντρώσει.

Όσοι δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου με βάση το νέο σύστημα φορολόγησης (δηλαδή όσοι έχουν εισδήματα άνω των 48.000 ευρώ) θα πληρώσουν επίσης πέναλτι 10% επί της διαφοράς, εφόσον δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.