A- A+
Εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ
Την εισαγωγή της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ, η οποία ονομάζεται «Ευρώπη», ανακοίνωσε την Πέμπτη κατά διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ, ο πρόεδρός της κ. Mario Draghi.

Πρόκειται για μια προσωπογραφία της Ευρώπης -μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε η ονομασία της ηπείρου μας- στο υδατογράφημα και το ολόγραμμα.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών, με πρώτο το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ τον Μάιο του 2013.

Αυτή η προσωπογραφία επιλέχθηκε με κριτήριο τον σαφή συσχετισμό της με την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ προσθέτει και ένα ανθρώπινο στοιχείο στα τραπεζογραμμάτια. Το πλήρες σχέδιο του νέου τραπεζογραμματίου των 5 ευρώ θα παρουσιαστεί στις 10 Ιανουαρίου 2013.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ έχουν ενσωματωθεί ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και ορισμένα νέα στοιχεία, με βασικότερο μια προσωπογραφία της Ευρώπης (μορφής της ελληνικής μυθολογίας) στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα.

Συγκεκριμένα:

1. ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ:

Όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, στη λωρίδα ασημί χρώματος διακρίνεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, ίδια με αυτή που απεικονίζεται στο υδατογράφημα.

Στη λωρίδα απεικονίζονται επίσης ένα παράθυρο και ο αριθμός της αξίας του τραπεζογραμματίου.

2. ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ:

Όταν κοιτάζετε το τραπεζογραμμάτιο στο φως, εμφανίζεται μια αμυδρή εικόνα που δείχνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, τον αριθμό της αξίας του τραπεζογραμματίου και ένα παράθυρο.

3. ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕ ΒΑΘΥΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ:

Όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθυπράσινο σε βαθύ μπλε.