A- A+
Υποχρέωση γνωστοποίησης της περιουσίας των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων
Την περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων προς διατροφή προσώπων υποχρεούνται να γνωστοποιούν οι ΔΟΥ σύμφωνα με εγκύκλιο του αντεισαγγελέα του Αρειου Πάγου Νίκου Παντελή.

Όπως μεταδίδει το euro2day.gr, επικαλούμενο εγκύκλιο που απέστειλε στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας ο Άρειος Πάγος, αυτό απαιτείται προκειμένου να καθορίζεται το ύψος της διατροφής ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε υπόχρεου.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επισημαίνει ότι η γνωστοποίηση από τις Δ.Ο.Υ. των σχετικών με την περιουσιακή κατάσταση πληροφοριών των υποχρέων προς διατροφή προσώπων, προκειμένου να καθορισθεί το ύψος της -κατόπιν παραγγελίας του αρμοδίου εισαγγελέα Πρωτοδικών- είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν ποινική ευθύνη.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρα 169 και 259) η άρνηση αυτή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 2 έτη.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εκδόθηκε καθώς παρατηρήθηκε οτι κάποιες ΔΟΥ γνωστοποιούν μόνο τα εισοδήματα των υποχρέων διατροφής προσώπων και όχι τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (όπως ακίνητα κ.λπ.).

Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα «να μην αποτυπώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των υποχρέων προς διατροφή προσώπων και τελικά ο ορθός καθορισμός του ύψους της, ή και να αρνούνται ρητά υποστηρίζοντας ότι η γνωστοποίηση των εν λόγω στοιχείων επιτρέπεται μόνο όταν η αιτούμενη διατροφή αφορά τον έναν από τους πρώην συζύγους και όχι άλλα πρόσωπα».