A- A+
Alpha Bank: Να πέσει ρευστότητα στην αγορά μέσω της εξόφλησης εντόκων 18 δισ. ευρώ
Δυνατότητα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με την Alpha Bank από την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων ύψους 18 δισ. ευρώ που διακρατούν οι τράπεζες.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή επιβεβαιώνει τη μετάβαση της δημοσιονομικής λειτουργίας σε μία νέα ισορροπία, όπου οι πρωτογενείς δαπάνες του Προϋπολογισμού προσαρμόζονται αναγκαστικά στα έσοδα, καθώς δεν υπάρχει πλέον προσφυγή σε δανεισμό.

«Ο θαυμαστός νέος κόσμος γεννιέται με πολύ οδύνη, καθώς χαρακτηρίζεται κυρίως από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, όπως προνοιακών επιδομάτων, δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κ.ο.κ., με την όποια αύξηση των εσόδων να λαμβάνει επίσης της μορφή μείωσης οικογενειακών επιδομάτων, κατάργησης επιδοτήσεων, επιστροφών φόρων και φοροαπαλλαγών, αύξησης των κοινωνικών εισφορών κ.ο.κ» σημειώνει η Alpha Bank στην ίδια ανάλυση.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της, όλες αυτές οι παρεμβάσεις επηρεάζουν αρνητικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των οικονομικά αδυνάτων, παρά την προσπάθεια που γίνεται οι περικοπές να μην είναι οριζόντιες.

Πρόβλημα τα έσοδα

«Ήδη τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 5,7 δισ. ευρώ το 2012, ενώ προβλέπεται και περαιτέρω μείωση κατά 4,5 δισ. ευρώ το 2013, με την φορολογική μεταρρύθμιση του 2012 να μην αναμένεται να αρχίσει να αντιστρέφει αυτήν την πορεία παρά μόνο το 2014 - 15, συνεισφέροντας έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ» τονίζει η Alpha Bank.

Όπως αναφέρεται σχετικά, το πρόβλημα δεν είναι ότι μειώνονται οι δαπάνες (που δεν γίνεται να μην μειωθούν όταν δεν υπάρχουν έσοδα), αλλά μάλλον εστιάζεται στο γιατί δεν αυξάνουν τα έσοδα.

«Ο μόνος τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα είναι να αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να ανακάμψει η οικονομία μία ώρα αρχύτερα, μιας και έχουμε πλέον φθάσει στα όρια της κοινωνικής αντοχής» τονίζει η τράπεζα.

Λύσεις για τη ρευστότητα

«Τίποτα από αυτά, όμως, δεν θα γίνουν από μόνα τους. Καλή η φορολογική μεταρρύθμιση, καλές και οι διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όχι στα χαρτιά και τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, αλλά στην πράξη» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, είναι απολύτως απαραίτητο, λοιπόν, να χρησιμοποιηθεί, άμεσα και όχι σε δόσεις, μέρος από τα €90 δισ. που είναι στο πακέτο διάσωσης και δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη, για την πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ύψους άνω των €8 δισ. και την αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων δημοσίου ύψους άνω των €18 δισ. στα χέρια των τραπεζών, έτσι ώστε να πέσει ρευστότητα στην αγορά που στενάζει.

«Πέραν τούτου, είναι απολύτως αναγκαίο να διαπραγματευθούμε και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων των οδικών αξόνων και την απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» υποστηρίζουν, προσθέτοντας ότι «το κυριότερο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε με πιο ταχείς ρυθμούς το κεφάλαιο που λέγεται αποκρατικοποιήσεις».