A- A+
Κρατικές εγγυήσεις 6 δισ. ευρώ στις κυπριακές τράπεζες για άντληση ρευστότητας
Στην ψήφιση νέου νόμου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων προς έκδοση ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες για την εξασφάλιση ρευστότητας από το Ευρωσύστημα θα προχωρήσει η Βουλή στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch.com, το νομοσχέδιο και το διάταγμα έχουν ήδη λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενδέχεται να κατατεθούν την Πέμπτη στη βουλή για έγκριση.

Τα δύο έγγραφα έχουν συζητηθεί σήμερα σε επίπεδο αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, και η συζήτηση τους συνεχίζεται παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με προσχέδιο του διατάγματος που εξασφάλισε η StockWatch, το διάταγμα προνοεί μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση μπορεί να «παραχωρεί κυβερνητικές εγγυήσεις για τη σύναψη δανείων ή/και την έκδοση ομολόγων από πιστωτικά ιδρύματα, συνολικού ποσού μέχρι έξι δισεκατομμυρίων ευρώ (€6.000.000.000) τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα ή τον Έφορο, με σκοπό τη χρήση τους ως εξασφάλιση για ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας».

Με προμήθεια οι εγγυήσεις

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων γίνεται έναντι καταβολής κατάλληλης προμήθειας από το πιστωτικό ίδρυμα, για λογαριασμό του οποίου παρέχεται η κυβερνητική εγγύηση, με τη δέσμευση επαρκών εξασφαλίσεων εις όφελος της κυβέρνησης».

«Το πιστωτικό ίδρυμα, κατά γενικό κανόνα, παρέχει στη Δημοκρατία επαρκείς εξασφαλίσεις που καλύπτουν πλήρως το ποσό των κυβερνητικών εγγυήσεων που του έχει κατανεμηθεί».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με βάση τη αιτιολογημένη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας δύναται να μην απαιτούνται εξασφαλίσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις η προμήθεια για την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων είναι ψηλότερη κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα διαλαμβανόμενα στο διάταγμα του υπουργού».

Μέσω ELA τα λεφτά

Οι δύο ρυθμίσεις αντικαθιστούν την έκδοση ειδικών κυβερνητικών ομολόγων ύψους μέχρι €3 δισ. που λήγουν στο τέλος του έτους και που αναμένεται να αποσυρθούν τις επόμενες μέρες από το χρηματιστήριο.

Με τη χορήγηση εγγυήσεων, το κράτος επιχειρεί να δώσει εργαλεία για λήψη ρευστότητας της τράπεζας, που περιορίστηκαν σημαντικά μετά την υποβάθμιση της Κύπρου σε junk από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ομόλογα που θα εκδοθούν από τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις ενδέχεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν – με σχετικές εκπτώσεις – και για σκοπούς έκτακτης ρευστότητας (ELA funding).