A- A+
Νέα ρύθμιση για τις οφειλές προς το δημόσιο ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ - Κάτω από τα 80 ευρώ η δόση
Μία νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βλέπει τα «φέσια» προς το κράτος να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η ρύθμιση που σχεδιάζεται.

Από την αρχή του 2012 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν διαμορφωθεί στα 10,1 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα συνολικά μεγέθη των συσσωρευμένων οφειλών στα 53,2 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύσεις για την είσπραξη αυτών των ποσών και σχεδιάζουν μία νέα ρύθμιση με χαμηλή μηνιαία δόση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τα βασικά σημεία αυτού του σχεδίου είναι τα εξής:

  • Αριθμός και ύψος δόσεων. Εξόφληση των οφειλών σε 36 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία εκ των οποίων δεν θα ξεπερνά τα 80 ευρώ. Υπό προϋποθέσεις οι δόσεις θα μπορούν να φτάνουν τις 48.
  • Έκπτωση στις προσαυξήσεις. Εάν ο φορολογούμενος πληρώσει όλες τις δόσεις στην ώρα του θα πετυχαίνει διαγραφή των προσαυξήσεων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής. Στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ακόμη και όσοι είχαν μπει σε παλαιότερους διακανονισμούς, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν κάποια στιγμή τις δόσεις τους.