A- A+
Χαράτσι στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας – Τη γλυτώνουν τα φ/β στη στέγη
Την επιβολή έκτακτης εισφοράς που κλιμακώνεται έως και το 35% προβλέπει το πολύ – νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός της ρύθμισης τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται από τους παραγωγούς για διάστημα δύο ετών και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου του 2012 (αναδρομικά) έως και τις 30 Ιουνίου του 2014, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παράταση ενός ακόμη έτους.

Μέσω της συγκεκριμένης φορολόγησης διασώζεται ο ειδικός λογαριασμός του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ο οποίος κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς όσες μονάδες άρχισαν να πωλούν ενέργεια με τις τιμές που ισχύουν μετά την 9η Αυγούστου 2012, όπως επίσης και τα φωτοβολταϊκά με ισχύ μέχρι 10 κιλοβάτ που έχουν εγκατασταθεί σε στέγες κτιρίων.

Το ύψος των εισφορών

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εκατοστιαίο ̟ποσοστό επί του, προ ΦΠΑ, τιμήματος πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ̟που εγχέεται από τον Παραγωγό στο Σύστημα ή το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ή στα ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.

Αναλυτικότερα, το ύψος της θα ανέρχεται σε:

  • 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους προ της 01/01/2012,
  • 35% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 01/01/2012 και η αποζημίωση γίνεται με τις υψηλές τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012
  • 29% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 01/01/2012, αλλά πληρώνονται με τις μειωμένες τιμές που ίσχυαν από το Φεβρουάριο του 2012 και ύστερα

Τα ποσά της εισφοράς θα παρακρατούνται αυτομάτως κατά την εκκαθάριση που κάνει ο λειτουργός της αγοράς για κάθε παραγωγό.