A- A+
Επιτόκια: Σταθεροποιητικές τάσεις στις καταθέσεις - Πτώση στα δάνεια το Σεπτέμβριο
Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνισαν το Σεπτέμβριο τα επιτόκια των καταθέσεων στην ελληνική, ενώ στα λιγοστά νέα δάνεια το κόστος σημείωσε πτώση στις περισσότερες κατηγορίες λόγω της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Σεπτέμβριο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων σημείωσε οριακή άνοδο, σε αντίθεση με το επιτόκιο των νέων χορηγήσεων που μειώθηκε αισθητά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το το επιτοκιακό περιθώριο να μειωθεί κατά 14 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί στις 3,02 εκατοστιαίες μονάδες.

Η πορεία των καταθέσεων

Σχεδόν αμετάβλητο στο 0,46% παρέμεινε, το Σεπτέμβριο του 2012, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασε άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,45%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,75%.

Η πτώση στα δάνεια

Όσον αφορά στα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε πτώση, το Σεπτέμβριο του 2012, κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,79%.

Σημαντική πτώση κατά 57 μονάδες βάσης παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος, που διαμορφώθηκε στο 7,75% το Σεπτέμβριο του 2012, έναντι 8,32% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε πτώση κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,54%.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο της αντίστοιχης κατηγορίας επαγγελματικών δανείων, το οποίο μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,08%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρουσίασε άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης στο 7,44% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε οριακή μείωση κατά 2 μονάδες βάσης στο 6,37% και για τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρουσίασε μείωση κατά 36 μονάδες βάσης στο 5,46%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,00%. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση κατά 11 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί, το Σεπτέμβριο του 2012, στο 5,77%.

Τα υφιστάμενα υπόλοιπα

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το Σεπτέμβριο του 2012 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε μικρή πτώση.

Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο του 2012, τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις με διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκαν κατά 4 και 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 4,65% και 4,51% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,25% για τα στεγαστικά δάνεια, κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,78% για τα επιχειρηματικά δάνεια και κατά 4 μονάδες βάσης στο 6,12% για τα επαγγελματικά δάνεια.

Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,86%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,91%.