A- A+
Nomura: Υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος κατά 60% αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ
Σημαντική υποτίμηση του νέας δραχμής που μπορεί να φτάσει το 60% αναμένει ο οίκος Nomura σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει της ευρωζώνης. Στο 50% ο κίνδυνος διάσπασής της έως το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής εξόδου έχει μειωθεί από το Μάιο του 2012».

Ωστόσο, προσθέτουν ότι «ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός, καθώς οι μετρήσεις των spreads διαμορφώνουν τις πιθανότητες κάποιας μορφής διάσπασης της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2013 στο 50% περίπου».

Υψηλοί παραμένουν σύμφωνα με την ίδια ανάλυση και οι πολιτικοί κίνδυνοι, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις «να φέρνουν πρώτο τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και τρίτη τη Χρυσή Αυγή».

Το μέγεθος της καταστροφής

Η Nomura σημειώνει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας ανταγωνιστικότητας λόγω της υπερτίμησης τους νομίσματος της, των χαμηλών αποθεματικών ξένου συναλλάγματος και της αδύναμης αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

Αυτό σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου δείχνει ότι μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε πολύ σημαντική υποτίμηση του νομίσματος, στο ίδιο επίπεδο με τις χειρότερες εμπειρίες στο ιστορικό μας δείγμα.

«Η εκτιμώμενη πραγματική υποτίμηση του 55% δεν είναι μακριά από τις εμπειρίες της Αργεντινής το 2002 (64%) και της Ινδονησίας το 1997 (67%)» τονίζουν οι αναλυτές του.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, «αυτό θα ισοδυναμούσε με ονομαστική κίνηση έναντι του δολαρίου από το 1,31 σήμερα μέχρι το χαμηλό του 0,59. Και καθώς αυτή η κίνηση θα ήταν πιθανό να συμβεί σε συνδυασμό με κάποιο πληθωρισμό, η ονομαστική κίνηση θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη».