A- A+
Προθεσμιακές: Συνεχίζονται οι μειώσεις επιτοκίων ταυτόχρονα με το λανσάρισμα νέων προσφορών
Σε αθόρυβες μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες ορισμένες τράπεζες. Πότε αναμένεται κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων και πού θα διαμορφωθούν.

Πρόκειται για κινήσεις αναπροσαρμογής του κόστους άντλησης ρευστότητας μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων, στις οποίες έχουν προβεί όλες οι τράπεζες μετά τις τελευταίες εκλογές.

Οι διοικήσεις των τραπεζών στοχεύουν να εκλογικεύσουν τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται από τους καταθέτες, μετά τη διαμόρφωσή τους σε ιστορικά υψηλά κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων προεκλογικών περιόδων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ταυτόχρονα με την υποχώρηση που παρατηρείται στα επιτόκια, λανσάρονται και νέα ελκυστικά καταθετικά προγράμματα.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν το νέο πενταετές καταθετικό προϊόν της Εθνικής Τράπεζας με μέσο επιτόκιο 4,60% και η νέα διετής προθεσμιακή της Eurobank με ετήσια απόδοση που φτάνει έως και το 4,50%.

Έρχεται πτώση

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, θα αποτελέσει ορόσημο για τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Εκτιμάται ότι μετά τη στήριξη των τραπεζών, ο πρώτος κύκλος της οποίας αναμένεται να κλείσει έως το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει μία μέση υποχώρηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 100 μονάδες (1%) από τα σημερινά επίπεδα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης έως και τον ερχόμενο Μάιο θα επιτρέψει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στα επιτόκια, τα οποία μετά και τη συγκέντρωση του κλάδου βάση των συμφωνηθέντων συγχωνεύεσεων θα πέσουν ακόμη πιο χαμηλά.

Εφόσον όλα εξελιχθούν βάση του σχεδιασμού, επιτόκια της τάξης του 3% θα αποτελούν την «οροφή» στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί μετά τις τελευταίες αλλαγές στα τιμολόγια των τραπεζών.