A- A+
Άρση αναστολής πλειστηριασμών και το 2013 – Τι θα γίνει με το «κούρεμα» των δανείων
Την παράταση του σημερινού καθεστώτος στους πλειστηριασμούς έως και το τέλος του 2013, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Οι συζητήσεις για το χρέος των νοικοκυριών.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, o κ. Μηταράκης σημείωσε ότι δεν συζητείται άρση αναστολής των πληστειριασμών πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μια συνολική ρύθμιση με επανακαθορισμό των δόσεων ώστε να δοθεί «ανάσα» στους δανειολήπτες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyonline.gr, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών στο θέμα του «κουρέματος» των δανείων των νοικοκυριών.

Η πρόταση που είχαν καταθέσει οι τράπεζες για μείωση των δόσεων των στεγαστικών δανείων κατά 30% δεν φαίνεται να ικανοποιεί την κυβέρνηση.

Το όλο θέμα «σκοντάφτει» στα κεφάλαια που θα πρέπει να βρεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν συμφωνηθεί μία πιο δραστική λύση «κουρέματος».

Η άρση πλειστηριασμών

Ο νόμος προστατεύει την α΄ κατοικία για χρέη που δεν ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες ευρώ

Το 2012 ήταν η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών έδωσε ετήσια παράταση στην ισχύ του νόμου για τους πλειστηριασμούς, καθώς μέχρι και πέρυσι τον ανανέωνε κάθε εξάμηνο.

Οι δανειολήπτες μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση του σπιτιού τους, ανεξάρτητα από την προστασία που τους παρέχει ο νόμος, είτε με διακανονισμό με τις τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει δάνειο ή με τη βοήθεια του νέου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι οφειλέτες μπορούν να πετύχουν ελάφρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες προχωρούν σε συνεχείς ρυθμίσεις των δανείων που έχουν χορηγήσει, ενώ τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα δικαιώνουν δανειολήπτες που δεν μπορούν ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, «σβήνοντας» τόκους και χρέη.

Η ρύθμιση των δανείων σε 4 βήματα

Οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων αφορούν μόνον όσους αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν διαθέτουν επαρκή περιουσία για την κάλυψη των οφειλών τους.

Συγκεκριμένα:

1. Ρύθμιση στην τράπεζα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στην τράπεζα που έχετε την οφειλή για τη ρύθμιση του δανείου σας.

Η τράπεζα μπορεί να μειώσει τις μηναίες δόσεις με τους εξής τρόπους:

  • Με την παροχή έντοκης περιόδου χάριτος κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται μόνο τόκους
  • Με την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου. Όσο πιο μεγάλη είναι η διάρκεια, τόσο μικρότερη η μηνιαία δόση.
  • Με την αναστολή πληρωμής των δόσεων για ένα χρονικό διάστημα, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 2 έτη

2. Προσφυγή στο Ειρηνοδικείο. Αν δεν καταφέρετε να τα «βρείτε» με την τράπεζα, θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση στο Ειρηνοδικείο, ώστε να επιδιώξετε τον δικαστικό διακανονισμό των οφειλών σας.

Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να αναφέρετε την οικογενειακή κατάσταση περιουσίας και εισοδημάτων, τις απαιτήσεις που έχουν από εσάς οι τράπεζες και ένα σχέδιο διευθέτησης οφειλών.

Τη διαδικασία αυτή μπορείτε να την κινήσετε είτε μόνοι σας ή με τη βοήθεια δικηγόρου και καταναλωτικών οργανώσεων.

3. Συμβιβασμός. Μετά την υποβολή της αίτησης υπάρχει το ενδεχόμενο τελικώς να τα βρείτε με τις τράπεζες, πριν βγει η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο συμβιβασμός επιτυγχάνεται με συμφωνία πιστωτών με απαιτήσεις άνω του 51% των συνολικών οφειλών.

4. Δικαστική απόφαση. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, την απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών θα λάβει ο δικαστής.

Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο μετά τον έλεγχο όλων των στοιχείων και εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.

Με βάση τη νομοθεσία, μπορεί να διαγράψει μέρους του χρέους και να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης του υπολοίπου σε ένα διάστημα έως και 20 έτη, με χαμηλό επιτόκιο. Επιπλέον, μπορεί να παρασχεθεί περίοδος χάριτος έως και 4 έτη.

Πότε διαγράφεται πλήρως μία οφειλή

Για να σβηστεί ένα χρέος προς τράπεζες στο σύνολό του θα πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

- Ο δανειολήπτης να μην έχει ακίνητη περιουσία
- Ο δανειολήπτης να μην έχει εισοδήματα

Εάν ισχύουν αυτά, το δικαστήριο μπορεί να λάβει μία εκ των δύο ακόλουθων αποφάσεων:

  • Να απαλλάξει οριστικά από την οφειλή το δανειολήπτη, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να βρει εργασία τα επόμενα χρόνια να αποπληρώσει την οφειλή του
  • Να του δώσει μία περίοδο χάριτος διάρκειας 4 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τον επανελέγξει κάποια στιγμή για να διαπιστώσει εάν εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και να εκδώσει κατόπιν την οριστική απόφαση.

Σημειώνεται ότι αυτός ο επανέλεγχος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τους πρώτους 6 μήνες μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης.

Εάν παρέλθουν τέσσερα χρόνια από την πρώτη απόφαση και η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη παραμένουν οι ίδιες, η οφειλή διαγράφεται ακόμη και στο 100%.