A- A+
Eurobank: Ανακοίνωσε μειώσεις επιτοκίων για υγιείς επιχειρήσεις – Νέος e-κόμβος για τις εξαγωγές
Σειρά δράσεων για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μειώσεις επιτοκίων και παροχή εγγυήσεων για παραγγελίες πρώτων υλών από το εξωτερικό, ανακοίνωσε η Eurobank.

H παρουσίαση του νέου portal εξαγωγών
Στόχος της τράπεζας είναι να στηρίξει τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα, οι οποίες αποτελούν σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank το «κλειδί» για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα οι δράσεις που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής

1. Μείωση επιτοκίων για συνεπείς επιχειρήσεις

Από την επόμενη δόση, μειώνεται με πρωτοβουλία της τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο για μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών πελατών μας που εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους με ίδια διαθέσιμα (ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού euribor + 400 μβ)

2. Έκδοση εγγυητικών επιστολών για εισαγωγές

Δίνεται λύση σε συνεργασία με Διεθνείς Τράπεζες στο πρόβλημα της μη αποδοχής εγγυήσεων από τράπεζες του εξωτερικού, παρέχοντας, με τραπεζικά κριτήρια, τη δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών με πίστωση για να παράγουν και να εξάγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

3. Επιβράβευση εξαγωγικών επιχειρήσεων

Μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης, έναντι απλών παραγγελιών, και κατά 200 μονάδες βάσης, έναντι ανοίγματος ενεγγύων πιστώσεων, το επιτόκιο προ-χρηματοδότησης των εξαγωγέων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτείται μέχρι 100.000 ευρώ η συμμετοχή τους σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις.

4. Στήριξη μεσαίων βιώσιμων επιχειρήσεων με συγκυριακά προβλήματα

Μειώνονται τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων μέχρι 30% (ελάχιστο όριο επιτοκίου 6,50%) για μεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια μέχρι € 1 εκατ. που αντιμετωπίζουν προσωρινές χρηματοοικονομικές δυσκολίες, αλλά είναι απόλυτα βιώσιμες.

5. Στήριξη τουριστικού κλάδου

Με σειρά διευκολύνσεων η Eurobank:

α. παρέχει σε ενήμερες επιχειρήσεις αναβολή καταβολής ή μείωση του ποσού των δόσεων μακροπρόθεσμων δανείων των επόμενων 12 μηνών με αναπροσαρμογή των υπόλοιπων δόσεων,

β. προσαρμόζει την καταβολή των δόσεων κεφαλαίου μακροπρόθεσμων δανείων βάσει της εποχικότητας των εισροών,

γ. χρηματοδοτεί τη μισθοδοσία των τριών πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου με εξόφληση κάθε χρηματοδότησης εντός τριμήνου από την εκταμίευση (με επιτόκιο: 5,50%), και

δ. παρέχει εφ’ άπαξ χρηματοδότηση για εξόφληση οφειλών προς την Εφορία και το ΙΚΑ με αποπληρωμή σε 48 οπισθοβαρείς δόσεις (με επιτόκιο: 5,50%), εφόσον εξοφλούνται με ίδια διαθέσιμα οι αντίστοιχες νέες οφειλές.

Νέο portal για εξαγωγές

Η Eurobank παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς, το Exportgate.gr, μία νέα ηλεκτρονική πύλη διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες διεθνείς αγορές.

Στόχος της τράπεζας είναι με τη συνεργασία των εξαγωγικών φορέων και με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ, στην οποία προσβλέπει, να μετουσιωθεί η ηλεκτρονική πύλη σε ένα εθνικό, σύγχρονο εργαλείο στήριξης και προώθησης της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας.

To Exportgate.gr, η πρώτη πραγματικά ολοκληρωμένη διαδικτυακή πύλη εξόδου σε νέες διεθνείς αγορές θα δίνει πρόσβαση σε πρωτοποριακές λειτουργικότητες όπως, μεταξύ άλλων,

• η πρωτοποριακή υπηρεσία Ask the Experts! Ομάδα εξειδικευμένων στελεχών και συνεργατών της Τράπεζας, που έχει ήδη συγκροτηθεί, παρέχει, χωρίς κόστος για τους πελάτες, πληροφορίες και τεχνική υποστήριξη, διευκολύνοντας την έναρξη εξαγωγικής δραστηριότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επιλύοντας τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν

• προβολή σε διεθνείς πελάτες και συνεργάτες μέσω ηλεκτρονικών εκθέσεων (e-exhibitions) κ.ά.

• σύνδεση με τις μεγαλύτερες τοπικές & διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για θέματα εξαγωγών

• πρόσβαση σε ολοκληρωμένες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (e-auctions/e-trade κλπ.)

Ήδη από την πρώτη μέρα της πλήρους ενεργοποίησής του, που υπολογίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου, το Exportgate.gr θα διαθέτει μια βάση περίπου 500 Ελλήνων εξαγωγέων και 300 ξένων εισαγωγέων, οι οποίοι είναι πελάτες στο διεθνές δίκτυο της Eurobank στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ θα δίνει πρόσβαση μέσω διεθνών διαδικασιών σε σχεδόν 30.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Επιχειρηματικές συναντήσεις

Σημειώνεται ότι το Exportgate.gr εντάσσεται στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων Go International.

Στο πλαίσιό του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τους εξαγωγικούς φορείς ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΚ και τον ΣΕΒ έχουν ήδη διοργανωθεί τρεις μεγάλες εκδηλώσεις, στη Λευκωσία, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι, που περιλάμβαναν περισσότερες από 4.000 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις ελληνικών εξαγωγέων με ξένες εισαγωγικές εταιρείες και εταιρείες διανομής προϊόντων για προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Το Go International έχουν αγκαλιάσει οι Έλληνες εξαγωγείς και η επόμενη, ιδιαίτερης σημασίας, διοργάνωση προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2013 στη Μόσχα.

Παράλληλα, η Eurobank οργανώνει στην Αθήνα για το Φθινόπωρο του 2013 διήμερη συνάντηση των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών Διανομέων Χονδρικού Εμπορίου (Wholesale Distributors) καθώς και διεθνών αλυσίδων τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη με μεσαίες και μικρές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Οι κεντρικοί διανομείς σε κάθε χώρα έχουν ρόλο-κλειδί για την πρόσβαση των προϊόντων μιας επιχείρησης στην αντίστοιχη αγορά.

Σύμφωνα με την τράπεζα, «η συνάντηση που προετοιμάζουμε έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή, λόγω του μεγέθους τους, είναι πολύ δύσκολο για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν απευθείας επαφή μαζί τους».