A- A+
Τράπεζα Κύπρου: Αναζητά εναλλακτικό σχέδιο για την εξόφληση των ιδιωτών – δανειστών της
Εναλλακτικά σενάρια για την αποπληρωμή των πελατών της που αγόρασαν αξιόγραφα της τράπεζας, για τα οποία έχει σταματήσει η καταβολή τόκων επεξεργάζεται η Τράπεζα Κύπρου.

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι είχαν αγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια από πελάτες του Συγκροτήματος, ωστόσο λόγω των κεφαλαιακών αναγκών του μετά το PSI, υποχρεώνονται τώρα σε ζημιές.

Έτσι, είτε έχει σταματήσει η καταβολή των τόκων ή γίνεται υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές.

Υπάρχει μεγάλη πίεση πάντως προς την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα για τον περιορισμό των απωλειών όσων αγόρασαν αυτούς τους τίτλους, καθώς πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι τους πουλήθηκαν πριν λίγα χρόνια ως ασφαλείς καταθέσεις με υψηλότερες αποδόσεις

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου επισημαίνει ότι δεν προτίθεται στο παρόν στάδιο να σχολιάσει δημόσια το περιεχόμενο των προκαταρκτικών ευρημάτων της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε σχέση με τα εν λόγω ευρήματα, σημειώνει ότι θα υποβληθούν παραστάσεις προς την Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει καθορίσει η Κεντρική Τράπεζα.

H Τράπεζα συμμετείχε σε ομάδα εργασίας, η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει και υποβάλει προκαταρκτική πρόταση για το θέμα των αξιογράφων για έγκριση από το Υπουργείο και την Τρόικα.

Ανεξάρτητα με τις έρευνες των αρμοδίων αρχών για το θέμα των αξιογράφων, τονίζει η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, καθώς και την έκβαση της πρότασης που επεξεργάζεται το υπουργείο, η Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, προτίθεται να εισηγηθεί στις Εποπτικές Αρχές εναλλακτικό σχέδιο.