A- A+
WSJ: Σχεδιάζεται πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους για τη διάσωση της Ελλάδας
Σε πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με στόχο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που θα επιτρέψει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας, εξετάζει η Ευρωζώνη.

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει μία πρόταση που προβλέπει τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων με discount.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να πειστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συναινέσει στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα και να κρατήσει το ελληνικό μνημόνιο «εντός τροχιάς» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ένας εκ των αξιωματούχων που μίλησαν στην εφημερίδα, ανέφερε πως το εν λόγω σχέδιο -που αρχικά είχε εξεταστεί στα μέσα του προηγούμενου έτους αλλά χωρίς αποτέλεσμα - προωθείται από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η νομισματική αρχή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η μείωση του χρέους

Η ελληνική κυβέρνηση θα αγοράζει τα ομόλογα με discount από τους ιδιώτες ομολογιούχους, αλλά στη συνέχεια θα μπορεί να αφαιρέσει το 100% της ονομαστικής τους αξίας από το συνολικό της χρέος, κάνοντας έτσι το χρέος της να μοιάζει πιο βιώσιμο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.

«Περιλαμβάνει μια εθελοντική διαδικασία. Η λογική είναι πως εάν αυτοί οι ομολογιούχοι δεν θέλουν πλέον έκθεση στην Ελλάδα, θα συμφωνήσουν σε ένα premium και η Ελλάδα θα απομειώσει το υπόλοιπο (της ονομαστικής αξίας)» εξήγησε ο ένας αξιωματούχος.

Το σχέδιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν αριθμό εμποδίων, μη εξαιρουμένου του γεγονότος πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να αποκτήσει πρόσβαση σε πολλά δισ. ευρώ για την επαναγορά.

Η αντίρρηση των Γερμανών με το να δοθούν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα ήταν ένας από τους λόγους που η πρόταση «έπεσε στο κενό» το 2011 και πλέον έχει πάρει νέες, μεγαλύτερες διαστάσεις.

Επίσης, η ανακοίνωση του σχεδίου θα ωθούσε τις τιμές των ομολόγων, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

Τα ομόλογα που θα μπορούσαν να επαναγοραστούν, εκδόθηκαν για ιδιώτες ομολογιούχους μετά τη συμφωνία τους να αποδεχθούν απώλειες 53,5% επό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους νωρίτερα το τρέχον έτος.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων αυτών ανέρχεται στα 63 δισ. ευρώ αλλά για την ώρα διαπραγματεύονται με μεγάλο discount.