A- A+
Τελευταία ευκαιρία για υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές – Αναμένονται μεγάλες μειώσεις
Σημαντική μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, σε δύο φάσεις, αναμένεται το επόμενο διάστημα. Τελευταία ευκαιρία των αποταμιευτών για εξασφάλιση υψηλών αποδόσεων.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου και η επαρκής ανακεφαλαιοποίησή του, αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι καταθέτες θα πρέπει να ξεχάσουν τις αποδόσεις που απήλαυσαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επίδραση των εκλογών

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή μίας άτακτης χρεοκοπίας, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών, που είχαν καταγράψει επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια των δύο προεκλογικών περιόδων.

Από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr προκύπτει ότι σε αρκετές τράπεζες τα επιτόκια έχουν σημειώσει μέσα σε τέσσερις μήνες πτώση που ξεπερνά ακόμη και τις 100 μονάδες.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών διάρκειας έως και 1 έτος έπεσε μέσα σε δύο μήνες στο 4,57% από το 5,02% του Ιουνίου. Και έπεται συνέχεια…

Μείωση σε δύο δόσεις

Οι μειώσεις επιτοκίων και οι καταργήσεις προνομιακών λογαριασμών συνεχίζονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η πτώση αυτή θα επιταχυνθεί αμέσως μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Η τάση αυτή θα ενισχύεται καθώς θα ολοκληρώνονται, έστω και νομικά οι συμφωνημένες συγχωνεύσεις, και οι μικρότερες τράπεζες που σήμερα προσφέρουν τα υψηλότερα επιτόκια, θα οδηγούνται στην «αγκαλιά» των μεγαλύτερων.

Στο 3% το «ταβάνι»

«Το τελικό χτύπημα στους αποταμιευτές θα δοθεί προς το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2013, όταν εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και η συγκέντρωση του συστήματος» σημειώνει έμπειρο στέλεχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από του χρόνου η «οροφή» στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 3%, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος των αποδόσεων μπορεί να μειωθεί έως και 50% από τα υψηλά του 2012.

Προσθέτει πάντως ότι το παραπάνω σενάριο θα επαληθευτεί μόνον αν απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που πλέον φαντάζει ως το πιο πιθανό.