A- A+
«Πέρασε» στην Alpha Bank η Εμπορική Τράπεζα – Τα deals που έρχονται
Υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης η σύμβαση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας από την Alpha Bank. Τα επόμενα βήματα συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου και οι μάχες για τον έλεγχο της αγοράς.

Οι εξελίξεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιταχύνονται. Η πρώτη φάση συγκέντρωσής του, που ολοκληρώθηλε τις προηγούμενες ημέρες, ανέδειξε τρεις ισχυρούς πόλους, οι οποίοι θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η Εθνική Τράπεζα θα απορροφήσει την Eurobank, η Alpha Bank την Εμπορική, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη αποκτήσει το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ και αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας.

Τα επόμενα βήματα μετασχηματισμού του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι τα εξής:

1) Η νέα Εθνική

Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο όμιλο στην Ελλάδα και έναν από τους πιο ισχυρούς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η δημόσια πρόταση στην οποία έχουν συμφωνήσει η διοίκηση της Εθνικής με το μεγαλομέτοχο της Eurobank, την οικογένεια Λάτση, προβλέπει τη συνένωση των δύο τραπεζών με ανταλλαγή μετοχών.

Οι σημερινοί μέτοχοι της Εθνικής θα ελέγχουν το 75% της νέας τράπεζας και οι μέτοχοι της Eurobank το 25%.

Για να προχωρήσει η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών θα πρέπει να εγκριθεί η δημόσια πρόταση από τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις 23 Νοεμβρίου, στη β΄ επαναληπτική γενική συνέλευσή της, στην οποία εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της δημόσιας πρότασης, για ένα διάστημα περίπου 4 εβδομάδων, ώστε να πέσουν οι υπογραφές συνένωσης των δύο τραπεζών τέλος Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως με δεδομένο πως η οικογένεια Λάτση που ελέγχει το 43% της Eurobank έχει ήδη αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση, ακόμη και κανείς άλλος μέτοχος να μην ανταλλάξει τις μετοχές του, η συγχώνευση δεν μπορεί να ακυρωθεί.

Ήδη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του νέου ομίλου, προκειμένου να ακολουθήσει η στελέχωσή του.

2) Το νέο σχήμα Alpha - Emporiki

Η Alpha Bank ήταν η κερδισμένη της πρώτης μάχης που δόθηκε μεταξύ των τριών μεγάλων του κλάδου για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας.

Μπορεί σε άλλες εποχές η απόκτηση της γαλλικής θυγατρικής να ήταν αδιάφορη, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία το όφελος για τον όμιλο της Alpha Bank είναι σημαντικό.

Από τη μία πλευρά στερεί από τους αντιπάλους της την απόκτηση της Εμπορικής και από την άλλη αυξάνει το μέγεθός της αποκτώντας μία πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να της αποφέρει σημαντικά κέρδη στο μέλλον.

Με την υπογραφή της σύμβασης εξαγοράς την Τρίτη το βράδυ, άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Εμπορική, το νομικό σκέλος της οποίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωση της Alpha Bank - Η ανακοίνωση της Credit Agricole

3) Τράπεζα Πειραιώς: Ο τρίτος πόλος

Θέση στο TOP 3 του τραπεζικού κλάδου εξασφάλισε η Τράπεζα Πειραιώς, με την απόκτηση του υγιούς κομματιού της Αγροτικής Τράπεζας.

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Societe Generale για την απόκτηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Γενικής Τράπεζας.

Απομένουν τα τυπικά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ανακοινωθεί το deal.

4) Η μάχη για το ΤΤ

Έως και το τέλος του έτους θα διευθετηθεί και το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμο από την Τράπεζα της Ελλάδος και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να διασωθεί.

Η τρόικα ζητά τη διάσπασή του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα κατά τα πρότυπα της λύσης που προωθήθηκε για την ΑΤΕ και την εν συνεχεία διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση της πρώτης σε ένα από τρία ισχυρά σχήματα του κλάδου.

Αυτό αναμένεται να συμβεί το αργότερο έως και το τέλος του χρόνου, με τις σχετικές διαδικασίες να επιταχύνονται μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητη για το διαχωρισμό του και την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών που θα προκύψουν.