A- A+
Μερική διαγραφή χρέους πέτυχε το 50% των νοικοκυριών προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη
Οι μισές από τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν φτάσει έως σήμερα στις αίθουσες των δικαστηρίων, κατέληξαν σε «κούρεμα» μέρους της οφειλής, που έφτασε κατά μέσο όρο το 60%.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τα αποτελέσματα ελάφρυνσης του ιδιωτικού χρέους μέσω του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με αυτά, από το σύνολο των 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια, καθώς στις υπόλοιπες υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Από αυτές μόνον οι 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο, που σημαίνει ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα 12.000 υποθέσεις.

Οι ρυθμίσεις που προτείνονται

Από τις 3.000 υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφάση, οι μισές οδήγησαν οδήγησαν σε ρύθμιση του χρέους με μερική διαγραφή του, ενώ στις υπόλοιπες οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Από τις υποθέσεις που ο δανειολήπτης δικαιώθηκε, στις μισές υπήρξε μερική διαγραφή χρέους, ενώ στις υπόλοιπες το μέσο «κούρεμα» του χρέους έφτασε το 60%.

Μόλις στο 0,1% των υποθέσεων για τις οποίες εκδόθηκε απόδοση υπήρξε απόφαση για ολική διαγραφή του χρέους.

Εξάλλου, από τις 3.000 αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, σχεδόν οι μισές ήταν απορριπτικές προς ρυθμίσεις (10% για λόγους ουσίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, και 40% για τυπικούς λόγους).

Διαβάστε επίσης

* Μειώστε δόσεις και χρέη προς τις τράπεζες σε 4 βήματα - Πότε διαγράφεται η οφειλή στο 100%

* Μείωση 30% στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών για όσους έχασαν εισοδήματα λόγω κρίσης