A- A+
Στο 60% από 90% μειώνει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Citi
Σε μείωση των πιθανοτήτων εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τον επόμενο ενάμιση χρόνο προχώρησε η Citi, η οποία ωστόσο προβλέπει οικειοθελή αποχώρηση της χώρας μας, λόγω των μέτρων λιτότητας.

Αναλυτικότερα, η αμερικανική τράπεζα μείωσε την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τους επόμενους 12 έως 18 μήνες στο 60% από 90% προηγουμένως.

Στη σχετική έκθεσή τους, οι οικονομολόγοι της Citi τονίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της σταθεροποίησης των οικονομικών μεγεθών και της λιγότερο σκληρής στάσης που κρατούν πλέον ορισμένα μέλη της ΕΕ και ειδικά η Γερμανία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους, «πιστεύουμε πως η θέση της γερμανίδας Καγκελάριου έχει αλλάξει πρόσφατα καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές και φοβάται τις αρνητικές συνέπειες ενός γεγονότος, όπως η έξοδος της Ελλάδας, στις πιθανότητες επανεκλογής της,» αναφέρει η Citi.

Σύμφωνα με την τράπεζα, αιτία της μείωσης της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και η βελτίωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών μεγεθών, όπως το συσσωρευμένο έλλειμμα το οποίο έχει πλέον πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.

Γιατί «βλέπει» νέα δραχμή

Παρ' όλα αυτά, η Citi εξακολουθεί να πιστεύει πως η Ελλάδα τελικά θα εξέλθει της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα κουραστεί από την πολιτική της λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να χάνει επανειλημμένως τους στόχους για το έλλειμμα.

Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει την τρόικα στην αναστολή της χρηματοδότησης με αποτέλεσμα η Ελλάδα να ξεκινήσει το τύπωμα δικού της νομίσματος.