A- A+
Η μάχη για τις «καρέκλες» στο νέο υπερ - όμιλο της Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε
Σε αγώνα δρόμου …για λίγους έχει εξελιχθεί η κούρσα στελέχωσης της νέας υπερ – τράπεζας που δημιουργείται με την προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank. Άρχισαν τα ...τηλεφωνήματα.

Η απόφαση του Σπύρου Λάτση να αποχωρήσει από τα ελληνικά τραπεζικά πράγματα έχει προκαλέσει σοκ στην Eurobank, τα κορυφαία στελέχη της οποίας αισθάνονται ενόψει της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα ότι βρίσκονται «στον αέρα».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έχουν ήδη αρχίσει τις προσπάθειες να έλθουν σε επαφή με τη διοίκηση της Εθνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία θέση στον υπό διαμόρφωση όμιλο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα προς την Eurobank, την οποία έχει ήδη αποδεχθεί ο κ. Λάτσης, στο νέο σχήμα οι μέτοχοι της δεύτερης θα ελέγχουν ποσοστό 25%.

Ως εκ τούτου, το management παραμένει στα χέρια του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος καλείται να αποφασίσει για τη σύνθεση της διοικητικής πυραμίδας της νέας μεγάλης ΕΤΕ.

Άρχισαν τα τηλέφωνα

Το Moneyonline.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς της Eurobank για να ξεκινήσουν τα πρώτα τηλεφωνήματα προς το περιβάλλον της διοίκησης της Εθνικής.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, από την περασμένη Παρασκευή πολλά από τα στελέχη της Eurobank έχουν χάσει τον ύπνο τους και αναζητούν τρόπους προσέγγισης με τον κ. Τουρκολιά.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί οχλήσεις τόσο προς τον ίδιο το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, όσο και σε στελέχη που τον περιβάλλουν, ακόμη και από μέλη της ανώτερης διοικητικής πυραμίδας της Eurobank.

Έκτακτη γ.σ.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συγκάλεσε για τις 30 Οκτωβρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για την επικύρωση της δημόσιας πρότασης που έχει καταθέσει.

Η γενική συνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει για την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της, με στόχο τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού, αλλά και για την έκδοση νέων μετοχών της, οι οποίες θα ανταλλαγούν με αυτές της Eurobank, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης (58 νέες μετοχές ΕΤΕ προς 100 Eurobank).

Αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη από το νόμο απαρτία, έχουν ήδη προβλεφτεί επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις για τις 12 και 23 Νοεμβρίου.

Μήνυμα στους εργαζόμενους

Εξάλλου, ο κ. Τουρκολιάς με επιστολή που απέστειλε στο προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει τη σημασία της συγχώνευσής της με την Eurobank.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε αυτήν, «από την ανάληψη των νέων καθηκόντων μου σας είχα επικοινωνήσει τους άξονες της στρατηγικής της νέας Διοίκησης, η οποία επικεντρώνεται στην επαρκή και ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και στη συγκράτηση των επισφαλειών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Τράπεζας Eurοbank Ergasias A.E. αποτελεί το σημαντικότερο βήμα, μέχρι σήμερα, προκειμένου να υλοποιήσουμε με επιτυχία την παραπάνω στρατηγική».

Ο κ. Τουρκολιάς αναφέρει ότι το deal «συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του Ομίλου, στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η εξαγορά θα αποτελέσει ορόσημο για τους δύο οργανισμούς, αφού η ολοκλήρωσή της θα δημιουργήσει έναν ενιαίο Ομιλο ο οποίος θα έχει:

• συνολικό ενεργητικό ύψους 180 δισ. ευρώ περίπου, καθιστώντας τον ηγέτη στην εγχώρια τραπεζική αγορά και έναν από τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς Ομίλους της Ευρώπης

• ένα ισχυρό δίκτυο 925 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και 1.700 καταστημάτων στις βασικές περιφερειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης, το οποίο θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 18 εκατομμύρια πελάτες

• σημαντικά οφέλη από την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των δύο τραπεζών, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της χρηματοδότησης εργασιών, άντλησης καταθέσεων, αποτελεσματικότερης χρήσης κεφαλαίων και αξιοποίησης των λειτουργικών συνεργειών.

Η στελέχωση του ομίλου

Σε σχέση με το προσωπικό των δύο ομίλων τονίζει ότι «η μεγάλη εμπειρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις των Διοικήσεων και η υψηλή ποιότητα του προσωπικού τους, μου δίνουν σιγουριά και αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση του τόσο απαιτητικού εγχειρήματος».

Σημειώνει δε ότι η πλήρωση των θέσεων του νέου οργανισμού θα γίνει από στελέχη και των δύο τραπεζών, με απόλυτα διαφανή διαδικασία και θέσπιση αξιοκρατικών κριτηρίων, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο η εμπειρία και οι ικανότητες όλων των υπαλλήλων.

«Προσδοκώ να καλωσορίσουμε σύντομα τα στελέχη και τους υπαλλήλους της Eurobank στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής» σημειώνει ο κ. Τουρκολιάς και κλείνοντας την επιστολή του ευχαριστεί «και την ομάδα των στελεχών, που έφεραν επιτυχώς σε πέρας το έργο που τους είχε ανατεθεί».

Διαβάστε επίσης

* Τέλος εποχής για Eurobank - Σβήνει από το χάρτη μετά τη συγχώνευση με την Εθνική