A- A+
Πτώση 50 μονάδων από τα «εκλογικά» υψηλά για τα επιτόκια των προθεσμιακών – Έπεται συνέχεια
Εμφανείς και στα επίσημα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πλέον οι περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες μετά τις τελευταίες εκλογές.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων προσυμφωνημένης διάρκειας έως και 1 έτους, από το 5,02%τον Ιούνιο, υποχώρησε τον Αύγουστο στο 4,57%.

Πρόκειται για μία τάση που άρχισε να καταγράφεται αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο, η οποία καθησύχασε σε μεγάλο βαθμό τους καταθέτες.

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε στο ύψος των καταθέσεων που επέστρεψαν στα γκισέ μετά τις εκλογές, το οποίο μόνο τον Ιούλιο ξεπέρασε τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο που ήταν μήνας πληρωμών για το φόρο εισοδήματος, η πτώση των μεγεθών ήταν οριακή.

Η πορεία των επιτοκίων

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και η πρώτη φάση συγκέντρωσης του κλάδου, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα επιτόκια.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, επιτόκια της τάξης του 3% που σήμερα θεωρούνται δεδομένα ακόμη και για μικροποσά, θα είναι δυσεύρετα και θα απευθύνονται μόνο σε μεγαλοκαταθέτες.

Οι υπόλοιποι θα αρκούνται σε μία απόδοση της τάξης του 2% - 2,5%.

Ποια προϊόντα συμφέρουν

Εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί κάποιος αποταμιευτής να «κλειδώσει» ένα υψηλό επιτόκιο, τόσο το καλύτερο για αυτόν.

Και αυτό γιατί σε λίγους μήνες οι αποδόσεις που σήμερα προσφέρονται χωρίς ρίσκο απώλειας του κεφαλαίου, θα διατίθεται μόνο με την ανάληψη και του αντίστοιχου κινδύνου και σε καμία περίπτωση δε θα είναι εξασφαλισμένες.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια και για διάρκεια 12 μηνών και άνω θεωρούνται μεγάλη ευκαιρία.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη κατάθεση για τα χρήματά σας, χρησιμοποιώντας το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.