A- A+
Λείπουν κεφάλαια 1,85 δισ. ευρώ από Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank
Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 1,85 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι δύο κυπριακές τράπεζες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των στρες τεστ που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ), με βάση στοιχεία της 30ής Ιουνίου.

Τα 730 εκατ. ευρώ αφορούν την Τράπεζα Κύπρου και τα 1,125 δισ. ευρώ την κρατικοποιημένη Cyprus Popular Bank. Οι κεφαλαιακές αυτές ενισχύσεις είναι απαραίτητες για την επαναφορά του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) των δύο ομίλων στο 9%.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου σε ανακοίνωσή της, στις 30 Ιουνίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος ανήλθε σε 7,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να φτάνουν το 5,1% και το 7,3% αντίστοιχα.

Η διοίκηση της τράπεζας σημειώνει ότι έχει εκδώσει 430 εκατ. ευρώ μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), που αντιπροσωπεύουν 1,8% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη ίδιων κυρίων κεφαλαίων (Tier 1 capital ratio), αλλά όχι στον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital ratio).

Από την πλευρά της η Cyprus Popular Bank (πρώην Λαϊκή Τράπεζα), η οποία έχει περάσει στον έλεγχο του κυπριακού δημοσίου, μετά την κεφαλαιακή ένεση ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Δημοκρατία της Κύπρου, στις 30 Ιουνίου 2012 εμφάνισε βάση της άσκησης της ΕΤΑ δείκτη Core Tier 1 στο 4,8% και δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 6,8%.

Η κρατική στήριξη

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Κυπριακή Δημοκρατία αιτήθηκε την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας από άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και διεθνή βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στα πλαίσια προγράμματος συνολικής στήριξης.

Προκαταρκτικές συζητήσεις για τον καταρτισμό ενός Μνημονίου Συμφωνίας έχουν ήδη διεξαχθεί και περεταίρω συζητήσεις αναμένονται κατά την διάρκεια του Οκτώβριου για την οριστικοποίηση και υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, θα αρχίσει σύντομα διαγνωστικός έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των Κυπριακών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, με σκοπό να προσδιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.