A- A+
Reuters: Έσοδα 599 δισ. δολάρια για Ελλάδα από το φυσικό αέριο σε 25 χρόνια
Μελέτη τριών Ελλήνων επιστημόνων, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Reuters, εκτιμά στα 3,5 τρισεκ. κυβικά μέτρα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Κρήτης. Στα $599 δισ. τα έσοδα στην 25ετία.

Τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την τύχη της Ελλάδας, εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για αποθέματα αξίας 600 δισ. δολαρίων της μελέτης, σχολίαζει χαρακτηρικά το Reuters.

Η μελέτη των κ. Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού παρουσιάσθηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε στο Reuters ο κ. Κονοφάγος, η εταιρία του οποίου Flow Energy στην Αθήνα συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική.

Η μελέτη, που συνθέτει υφιστάμενα επιστημονικά δεδομένα, αναφέρει ότι η γεωλογική ομοιότητα με το πλούσιο σε αέριο κοίτασμα Λεβιάθαν, όπου εντοπίσθηκαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις της Κύπρου και του Ισραήλ, υποδηλώνει ότι και τα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης μπορεί να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Μεγάλο κοίτασμα

Η μελέτη εκτιμά ότι τα αποθέματα της περιοχής αυτής αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Ο κ. Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και το Καναδικό Ινστιτούτο Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) ανέφερε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στο βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων.

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Journal of Environmental Science and Engineering τον Ιούνιο εκτιμά ότι η Ελλάδα διαθέτει 4 Tcm φυσικού αερίου και επιπλέον 3 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, προσθέτει το Reuters.

Λαμβάνοντας υπόψη, προσθέτει το πρακτορείο, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις εισαγωγές καυσίμων -η Ελλάδα ξοδεύει το 5% του ΑΕΠ για εισαγωγές ενέργειας- εάν ανακαλυφθούν αποθέματα που θα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα χρέους της χώρας και να εξοικονομήσουν ετήσιως δαπάνες δισεκατομμυρίων.

Θα καθυστερήσει η έρευνα

Παρόλο που θα χρειαστούν χρόνια για την έρευνα και την εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων, η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης και έχει ήδη επιλέξει μια εταιρία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών που θα εξακριβώσει το μέγεθός τους. Τα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα του 2013.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει μια συστηματική διαδικασία για έρευνα, αποτίμηση και εντοπισμό του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, με την ανάθεση σεισμικών ερευνών σε ευρεία θαλάσσια περιοχή.

Όπως είναι γνωστό οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος ανατέθηκαν πρόσφατα στη Νορβηγική εταιρία Petroleum Geo Services (PGS).

Η διαδικασία

Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές και η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών (των λεγόμενων «οικοπέδων») για ερευνητικές γεωτρήσεις.

Εκτιμήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισεκ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες».

Οι ίδιες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι τα κοιτάσματα στις περιοχές Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο και Ιωάννινα, που έχουν προκηρυχθεί για έρευνες, υπερβαίνουν τα 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευσή τους θα φθάσουν στα 10 δισεκ. ευρώ σε βάθος 20-30 ετών.