A- A+
Συγχώνευση της Εμπορικής με την Alpha Bank προκρίνει η Credit Agricole
Η Alpha Bank είναι τελικά η επιλογή της Credit Agricole για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Εμπορικής Τράπεζας. Τη Δευτέρα ανακοινώνει ότι ξεκινά αποκλειστικές συνομιλίες με τον ελληνικό όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι της Κυριακής, η διοίκηση της Credit Agricole ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι προκρίνει την Alpha Bank για την επόμενη φάση του εξελισσόμενου διαγωνισμού πώλησης της Εμπορικής.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Δευτέρας, πριν το άνοιγμα των αγορών.

Η διοίκηση του γαλλικού ομίλου μέχρι και το πρωί της Κυριακής δεν είχε δώσει κανένα στίγμα αναφορικά με τις προθέσεις της και ενώ οι προσφορές που είχαν κατατεθεί από τις τρεις ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες (Εθνικη, Eurobank, Alpha) έληγαν την ίδια ημέρα.

Μάλιστα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι Γάλλοι θα ζητήσουν νέα παράταση για την ανακοίνωση της απόφασής τους.

Οι επιφυλάξεις της αγοράς

Πάντως, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ότι προτιμητέος αγοραστής της Εμπορικής είναι η Alpha Bank, δεν σημαίνει ότι το deal θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένο.

Εκτός από τις εγκρίσεις που πρέπει να δώσουν οι ελληνικές αρχές (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Τράπεζα της Ελλάδος) για την πραγματοποίηση της συγχώνευσης, τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι δε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Credit Agricole έχει κατασταλάξει ως προς τη στρατηγική της στην ελληνική αγορά.

Όπως επισημαίνουν σχετικά, εάν η Ελλάδα καταφέρει και «κλειδώσει» τη θέση της στην ευρωζώνη, οι προοπτικές της Εμπορικής θα είναι σίγουρα καλύτερες, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στη γαλλική τράπεζα να μειώσει τη χασούρα από την ελληνική αγορά, είτε πραγματοποιώντας κέρδη ή πουλώντας τη θυγατρική της αργότερα με πολύ καλύτερους όρους.

Εξάλλου, εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δια. ευρώ, από τα οποία θα ανακεφαλαιοποιηθεί κατά ένα μέρος εκτός απροόπτου και η Alpha Bank, δεν μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευσή της με την Εμπορική.