A- A+
Οριακή μείωση των καταθέσεων τον Αύγουστο - Πλήγμα από το φόρο εισοδήματος
Οριακή πτώση της τάξης του 0,50% σημείωσαν τον Αύγουστο τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η επιστροφή κεφαλαίων στο σύστημα αντισταθμίστηκε από το φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο τέλος Αυγούστου νοικοκυριά και επιχειρήσεις διατηρούσαν στις ελληνικές τράπεζες 158,7 δισ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το τέλος Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πληρωμής της πρώτης δόσης ή και το σύνολο του φόρου εισοδήματος από την πλειονότητα των φορολογουμένων στις 31 Αυγούστου, που πίεσε τα μεγέθη προς τα κάτω κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η πτώση βέβαια θα ήταν σημαντικά υψηλότερη στην περίπτωση που δεν καταγράφονταν το ίδιο διάστημα εισροές καταθέσεων στο σύστημα, λόγω της βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς και τη μείωση του κινδύνου άτακτης χρεοκοπίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σχηματισμό κυβέρνησης τον Ιούλιο οι καταθέσεις, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΕΚΤ, που είναι ελαφρώς διαφοροποιημένα από τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαν αυξηθεί κατά 3,2 δισ. ευρώ.