A- A+
Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα κατά την Pimco - Ανησυχεί η Fitch - Ύφεση 10,7% «βλέπει» η Citi
Δύσκολη χαρακτηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη η Pimco, την ίδια στιγμή που η Fitch χαρακτηρίζει υπαρκτό κίνδυνο την ελληνική έξοδο. Ύφεση 10,7% το 2013 αναμένει η Citi.

Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, ο Mike Amey, γενικός διευθυντής της Pimco, τόνισε μιλώντας σε συνέδριο ότι «βλέπει» δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και περιμένει ότι μια χώρα θα φύγει από το νόμισμα, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη θα μείνει ανέπαφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρ' ότι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων το καλοκαίρι μείωναν το ρίσκο η ευρωζώνη να μπει σε ένα πτωτικό σπιράλ το επόμενο δωδεκάμηνο, οι πολιτικοί δεν έχουν αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τελικά το θέμα άπτεται της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Fitch: Παραμένουν τα ρίσκα

Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί προς το παρόν, ωστόσο παραμένει ένας υπαρκτός κίνδυνος, σύμφωνα με τη Fitch.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% φέτος, περαιτέρω υποχώρηση 3% το 2013 και μηδενική ανάπτυξη το 2014.

Για το χρέος προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 164,9% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2013 θα σκαρφαλώσει στο 176,2% και το 2014 στο 180,2% του ΑΕΠ.

Η Fitch σημειώνει ταυτόχρονα ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, ενώ επισημαίνει ότι «χρειάζεται να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013 - 2014».

Ο οίκος δεν περιμένει πάντως κάποια σημαντική απόφαση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Citi: Μεγάλη η ύφεση

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους 12 - 18 μήνες αναμένει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi.

Σύμφωνα με την έκθεση «Global Economic Outlook», η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015, καθώς οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία.

Αναλυτικότερα, για φέτος αναμένει ύφεση 7,5%, για το 2013 μείωση του ΑΕΠ κατά 10,7% και για το 2013 3,4%.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ανάπτυξη θα δούμε ξανά το 2015 με ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1,4%.